Aktuella regeringsuppdrag

Här presenteras några av SGU:s aktuella regeringsuppdrag. Denna lista uppdateras löpande men en viss fördröjning kan förekomma.

Uppdrag från regleringsbrev 2025

Remisser

SGU ska till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) löpande redovisa ärenden av större betydelse, såväl samhällsekonomiskt som rättsligt, som handläggs inom remissverksamheten samt vid behov förse Regeringskansliet med skriftligt underlag.

Internationellt arbete

SGU ska analysera de viktigaste initiativen inom EU-arbetet på myndighetens verksamhetsområden och de områden som kan påverka sektorn enligt myndighetens ansvar för näringslivsfrämjande i 3 § förordningen (2008:1233) med instruktion för Sveriges geologiska undersökning, och löpande redovisa detta samt vid behov förse Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) med skriftligt underlag. SGU ska också lämna motsvarande redovisning beträffande myndighetens deltagande i internationellt arbete i övrigt.

SGU ska bistå Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) med information och analyser av relevanta EU-förslag.  

SGU ska bistå Statens energimyndighet med kunskapsstöd i arbetet med att analysera hur den kommande EU-förordningen om nettonollindustrin (Net Zero Industry Act) bör genomföras på nationell nivå avseende kapitel tre om injektionskapacitet av koldioxid.

Genomförande av delar av förordningen om nettonollindustrin avseende koldioxidlagring och koldioxidavskiljning (CCS)

SGU ska vara den behöriga myndigheten i Sverige för erkännande av projekt för koldioxidavskiljning, projekt för koldioxidlagring och projekt för infrastruktur för koldioxidtransport som strategiska nettonollprojekt enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/1735 av den 13 juni 2024 om inrättande av en åtgärdsram för att stärka Europas ekosystem för tillverkning av nettonollteknik och om ändring av förordning (EU) 2018/1724 (förordningen om nettonollindustrin). SGU ska även fullgöra de skyldigheter om offentliggörande av data som anges i artikel 21.1 i samma förordning om nettonollindustrin.

För att minska den administrativa bördan, underlätta tillståndsgivning och snabba på tillståndsprocesserna för projekt för lagring av koldioxid ska SGU utreda möjligheterna till regelförenklingar. Uppdraget i denna del ska redovisas årligen senast den 30 november till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) med slutredovisning den 30 november 2027.

Genomförande av EU-förordningen om kritiska råmaterial

SGU ska med anledning av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/1252 av den 11 april 2024 om inrättande av en ram för säkerställande av trygg och hållbar försörjning av kritiska råmaterial och om ändring av förordningarna (EU) nr 168/2013, (EU) 2018/858, (EU) 2018/1724 och (EU) 2019/1020 (EU-förordningen om kritiska råmaterial) genomföra följande.

  • Upprätta nationella program enligt artikel 19.1–19.2 och offentliggöra kartor med grundläggande information om mineralförekomster enligt artikel 19.6.
  • Förbereda metoder för identifiering och rapportering av projekt/centrala marknadsaktörer inom värdekedjan för kritiska råmaterial (artikel 21.1–21.2) i samråd med berörda myndigheter. Ett förslag på ansvarsfördelning för värdekedjans respektive delar (utvinning, förädling och återvinning) ska redovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 1 april 2025.
  • Analysera vilka åtgärder som behövs för att genomföra artikel 27. Inom ramen för uppdraget ska SGU inrätta en databas som uppfyller kraven i artikel 27.4–27.8 och analysera behovet av ytterligare åtgärder för att alla uppgifter ska kunna föras in i databasen. Redovisning av arbetet ska ske till Regeringskansliet (Klimat och näringslivsdepartementet) senast den 24 oktober 2025.
  • Samordna och sammanställa medlemsstatsrapporten enligt artikel 45 med bidrag från berörda myndigheter. Redovisning ska ske till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 20 april 2026.

SGU ska löpande informera Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) om hur arbetet fortskrider.

Omarbetat dricksvattendirektiv

SGU ska redovisa myndighetens vidtagna åtgärder och resultat när det gäller arbetet med de uppgifter som tillkommit som en följd av Sveriges genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten (omarbetning), det nya dricksvattendirektivet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 1 april 2026.

Analys av grundvattenmagasinens robusthet och utsatthet för klimatförändringar

SGU ska analysera grundvattenmagasinens robusthet och utsatthet för klimatförändringar. Analysen ska inkludera uttag av grundvatten och effekten därav i olika typer av grundvattenmagasin.

Myndigheten ska fortsätta med sitt arbete med att utforma relevant planeringsunderlag för samhällets klimatanpassning. Utgångspunkten är den modell som SGU utvecklat i samverkan med SMHI för beräkning av nuläge och framtida förändringar i grundvattennivåer och grundvattenbildning och som nu används enligt regeringens uppdrag om utökad kartläggning och karaktärisering av grundvattenresurser (N2017/07673). Syftet är att få ökad kunskap kring dagens grundvattentillgång och vilka förändringar som kan förväntas i ett framtida klimat. Arbetet ska ske i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Resultat av analysen ska tillgängliggöras så att den kan utgöra grund för olika planeringar, till exempel inom vattenförvaltningsarbetet och regional vattenförsörjningsplanering.

SGU får från SMHI, anslag 1:10 Klimatanpassning, senast den 31 mars 2025 engångsvis rekvirera högst 2 000 000 kronor för uppdraget. Medel som inte har förbrukats under 2025 ska återbetalas senast den 1 mars 2026. 

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 1 februari 2026.

Läs delrapporten Rapportering av regeringsuppdrag. Grundvatten i framtida klimat – effekter för vattenförsörjningen

Prognoser

Myndigheten ska redovisa prognoser för 2025–2028 vid nedanstående prognostillfällen. Prognoserna ska kommenteras både i förhållande till föregående prognostillfälle och i förhållande till budgeten. Prognoserna lämnas i informationssystemet Hermes senast den

  • 3 februari
  • 25 april
  • 25 juli samt
  • 20 oktober.

Prognos för beställningsbemyndiganden

Myndigheten ska redovisa en prognos för de förslag om beställningsbemyndiganden som lämnats i budgetunderlaget och för de åtaganden som ingåtts med stöd av äldre beställningsbemyndiganden. Prognosen ska lämnas senast den 25 juli 2025 via Statsredovisningssystemet i Hermes och utformas enligt närmare information från Ekonomistyrningsverket.

Uppdrag från regleringsbrev 2024

Näringslivsfrämjande

Myndigheten ska årligen fram till och med 2026 senast den 15 mars i en särskild rapport till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) redovisa:

  • En uppföljning av genomförda insatser för att förstärka myndighetens arbete med att verka för att skapa goda förutsättningar för ett hållbart nyttjande av landets mineralresurser med beaktande av lokala och regionala förutsättningar och för att främja hållbar tillväxt och företagande inom sektorn med utgångspunkt i rapporten Insatser under 2024 för att vidareutveckla SGU:s arbetssätt avseende näringslivsfrämjande (KN2023/04008). Av redovisningen ska det framgå resultat av insatserna samt kostnad för respektive insats.
  • Vilka förenklingsåtgärder myndigheten har vidtagit för att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader samt förbättra bemötande och service gentemot företagen, myndighetens fortsatta utvecklingsbehov, hinder och möjligheter i förenklingsarbetet, samt effekter för företag.
  • Identifierade hinder för etablering och hållbar tillväxt av företag inom myndighetens ansvarsområde. SGU ska också se över om det finns behov av att ta fram nya föreskrifter och vägledningar samt att revidera befintliga föreskrifter och vägledningar. Myndigheten ska med utgångspunkt av sin analys även redovisa förslag till hur identifierade hinder kan förebyggas och åtgärdas.

Slutredovisningen av uppdraget ska även innehålla en fördjupad analys av vidtagna åtgärder och effekter för företag samt myndighetens förslag på fortsatta insatser inom förenklingsarbetet.

Läs redovisningen av planerade insatser under 2024

Läs den uppdaterade redovisningen av planerade insatser under 2024

Läs delrapportering av regeringsuppdrag Uppföljning av SGU:s näringslivsfrämjande uppdrag

Analys av grundvattenmagasinens robusthet och utsatthet för klimatförändringar

SGU ska analysera grundvattenmagasinens robusthet och utsatthet för klimatförändringar. Analysen ska inkludera uttag av grundvatten och effekten därav i både stora och små magasin.

Myndigheten ska fortsätta med sitt arbete med att utforma relevant planeringsunderlag för samhällets klimatanpassning. Utgångspunkten är den modell som SGU utvecklat för beräkning av nuläge och framtida förändringar i grundvattennivåer och grundvattenbildning och som nu används enligt regeringens uppdrag om utökad kartläggning och karaktärisering av grundvattenresurser (N2017/07673). Syftet är att få ökad kunskap kring dagens grundvattenuttag och tillgång, men även kring grundvattenresurser för att möta förändringar i tillgång och behov. Arbetet ska ske i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Resultat av analysen ska tillgängliggöras så att den kan utgöra grund för olika planeringar till exempel inom vattenförvaltningsarbetet och regional vattenförsörjningsplanering.

SGU får från SMHI, anslag 1:10 Klimatanpassning, senast den 31 mars 2024 engångsvis rekvirera högst 2 000 000 kronor för uppdraget. Medel som inte har förbrukats under 2024 ska återbetalas senast den 1 mars 2025.

Rapportering av regeringsuppdrag. Grundvatten i framtida klimat – effekter för vattenförsörjningen

Omarbetat dricksvattendirektiv

SGU ska redovisa myndighetens vidtagna åtgärder och resultat när det gäller arbetet med de uppgifter som tillkommit som en följd av Sveriges genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten (omarbetat), det nya dricksvattendirektivet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 30 april 2025.

Riksintressen

SGU ska redovisa vilka insatser myndigheten genomför för att bevaka, följa upp och vidta relevanta åtgärder enligt gällande författningar avseende riksintresse för värdefulla ämnen eller material enligt 3 kap. 7 § andra stycket miljöbalken. Myndigheten ska redovisa detta arbete till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 15 mars 2025.

Läs delredovisning av regeringsuppdrag riksintressen, 2025-03-12

Bergsstaten

SGU ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits 2024 för att ytterligare förbättra resultatet i förhållande till regeringens mål och återrapporteringskrav avseende Bergsstatens arbete med tillstånd och tillsyn i detta regleringsbrev. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 1 februari 2025.

Ytterligare uppdrag från regeringen givna under 2024

Uppdrag om kartläggning av malmpotentiella områden

Regeringen ger Sveriges geologiska undersökning i uppdrag att under 2024–2026 förstärka sitt arbete med kartläggning av malmpotentiella områden. Kartläggningen ska omfattas av myndighetens kartplan.

SGU ska årligen, senast den 15 mars med start 2025, lämna en delredovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet). SGU ska senast den 15 mars 2027 lämna en slutredovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet).

Läs SGU:s nyhet om uppdraget

Läs delrapportering av regeringsuppdrag Uppföljning av uppdraget utökad kartering inom malmpotentiella områden, mars 2025

Uppdrag att uppmuntra enskilda privatpersoners sökande efter förekomster av värdefulla mineral i Sverige

Regeringen ger Sveriges geologiska undersökning i uppdrag att under åren 2024–2026 uppmuntra enskilda privatpersoners sökande efter förekomster av värdefulla mineral i Sverige genom att återinföra en tävling med den så kallade Mineraljakten som förebild.

SGU ska årligen, senast den 15 mars med start 2025, lämna en delredovisning samt senast den 15 mars 2027 lämna en slutredovisning av uppdraget till Regeringskansliet.

Läs delredovisning av Uppdrag att uppmuntra enskilda privatpersoners sökande efter förekomster av värdefulla mineral i Sverige, 2025-03-11

Utveckla information och service till prospektörer

För att öka Sveriges attraktionskraft som gruvland behöver förutsättningarna för prospektering stärkas. En viktig del i detta är att säkerställa att de företag som planerar att prospektera i Sverige har tillgång till relevant geologisk information. Regeringen har därför gett SGU i uppdrag att utveckla arbetet med prospekteringsintressant information.

SGU:s arbete med att erbjuda prospekteringsintressant information är koncentrerat till mineralinformationskontoret i Malå. Det nya uppdraget bedöms bidra till att kontoret, som varje år lockar prospekteringsbolag från hela världen, kan digitalisera material från sina mineralsamlingar och utveckla den service som idag erbjuds bolag.

Läs regeringens beslut

Läs delredovisning av Uppdrag att utveckla arbetet med att informera om prospekteringsintressanta metaller och mineraler samt att förstärka arbetet med övriga näringslivsfrämjande insatser, 2025-03-12

Uppdrag att förenkla i syfte att minska regelbördan för företag

Regeringen gav SGU och 10 andra statliga myndigheter i uppdrag att se över och förenkla egna föreskrifter och allmänna råd och att lämna förslag beträffande lagar och förordningar inom sina verksamhetsområden, i syfte att minska regelbördan för företag.

Myndigheterna ska lämna en delredovisning senast den 15 mars 2025 och en slutredovisning senast den 15 mars 2026 till Regeringskansliet, Klimat- och näringslivsdepartementet med kopia till Tillväxtverket.

Läs regeringens beslut

Läs delrapporteringen av Uppdrag att förenkla regelverk i syfte att minska regelbördan för företag, mars 2025

Havsbaserad vindkraft 

Regeringen har gett SGU i uppdrag att utreda möjligheterna för undervattenskablar i anslutning till ett antal havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön och Västerhavet.

Regeringsuppdrag givna 2023 och tidigare

Geologisk lagring av koldioxid

SGU ska undersöka och utreda lämpliga platser för permanent lagring av koldioxid i Sverige samt analysera förutsättningarna för driften av lagringsplatserna. Myndigheten ska årligen under 2023–2025 inom sitt ansvarsområde fortsätta arbetet med omvärldsbevakning och interna kompetenshöjande insatser för hantering, bearbetning och tolkning av seismiska djupdata avseende koldioxidlagring med hänsyn till relevanta delar i Klimatpolitiska vägvalsutredningen (SOU 2020:4) och SGU:s publikationer: Rapporter och Meddelanden 131 (M2011/01361), Rapporter och Meddelanden 142 (N2017/06161) respektive Rapportering av regeringsuppdrag RR 2021:04 (N2022/02208). SGU ska aktivt delta i nationell och internationell samverkan och särskilt bevaka CCS-aktiviteter för att bibehålla och utveckla svensk förmåga avseende geologisk lagring av koldioxid. Vid genomförandet av uppdraget ska SGU föra en dialog med Statens energimyndighet. SGU ska delredovisa uppdragets genomförande och fortskridande till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 15 december 2023 respektive 1 mars 2025. SGU ska slutredovisa resultatet av uppdraget senast den 15 mars 2026.

Rapportering av regeringsuppdrag. Geologisk lagring av koldioxid, delrapport 2, RR 2025:02

Rapportering av regeringsuppdrag. Geologisk lagring av koldioxid, delrapport 1, RR 2023:04

Läs mer om uppdraget

Myndighetschefens deltagande i SamTox

SamTox består av cheferna för Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket, Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Sveriges geologiska undersökning (SGU), Statens geotekniska institut (SGI), Havs- och vattenmyndigheten och Arbetsmiljöverket. Kemikalieinspektionens generaldirektör är sammankallande och ordförande för gruppen. SamTox träffas en gång per år.

Läs om SamTox på Kemikalieinspektionens webbplats (kemi.se, nytt fönster)

Uppdrag att bistå Miljömålsrådet

För att öka takten i arbetet med att nå miljömålen kan Miljömålsrådet till regeringen senast den 1 mars varje år överlämna förslag på avgränsade åtgärder som Miljömålsrådet menar är strategiskt viktiga för miljöarbetet men som inte ligger inom de deltagande myndigheternas mandat.

Uppdraget redovisas årligen i SGU:s årsredovisning.

Läs mer i SGU:s årsredovisning

Uppdrag att bistå andra myndigheter enligt deras regleringsbrev

Forskningsprojekt om åtgärdstekniker för PFAS

För att minska spridningen av PFAS har SGI fått ett regeringsuppdrag om att under perioden 2022–2026 arbeta med forskning och kunskapsspridning rörande undersökning, utredning och åtgärder av PFAS-förorenade områden. SGU stöttar SGI i arbetet och har en aktiv roll i in situ stabiliseringsdelen och de två pilotprojekt som genomförs i uppdraget. De åtgärdsmetoder för PFAS i jord och grundvatten som ska testas och utvecklas inom RU PFAS är jordtvätt, in situ stabilisering, termisk behandling och luftinjektering.

Läs mer om uppdraget Forskningsprojekt om åtgärdstekniker för PFA

Senast granskad 2025-03-14