Grundvattennivåer
Är månadens grundvattennivåer normala för årstiden? Hur kommer klimatförändringen att påverka framtidens grundvattenbildning? Hur har grundvattennivåerna sett ut rent historiskt?
Vatten är en av våra viktigaste naturtillgångar och vårt viktigaste livsmedel. Tillgången till rent vatten är angeläget för alla i vårt samhälle. SGUs information om grundvatten utgör ett viktigt underlag i planeringen av samhällets vattenförsörjning. Den är också en av förutsättningarna för att vi i Sverige ska kunna uppnå miljökvalitetsmålet ”Grundvatten av god kvalitet ” och bidrar till att vi ska kunna uppfylla de krav som ställs i EGs ramdirektiv för vatten. Dessutom används grundvatteninformationen i frågor som rör markanvändning och fysisk planering i allmänhet, till exempel som underlag för miljökonsekvensbeskrivningar, för åtgärdsprogram för skydd av grundvattnet och vid byggen av deponier, vägar, industrier med mera.
Är månadens grundvattennivåer normala för årstiden? Hur kommer klimatförändringen att påverka framtidens grundvattenbildning? Hur har grundvattennivåerna sett ut rent historiskt?
Drygt en miljon permanentboende och ungefär lika många fritidsboende har sin dricksvattenförsörjning från egen brunn. Här tar vi upp en del av de problem som kan uppstå med egen brunn – och ger råd om hur man kan undvika dem.
I Vattentäktsarkivet finns grundläggande information om allmänna anläggningar och större enskilda anläggningar för dricksvattenförsörjning (vattenverk och vattentäkter).
EUs medlemsländer har enats om att skapa en likartad förvaltning av sina vatten genom det så kallade ramdirektivet för vatten.
SGU bedriver övervakning av grundvatten för att följa effekterna av försurning, övergödning och nedfall av luftburna metaller på grundvattnet. Mätningarna ger också referensunderlag för att följa upp olika åtgärder.
Ungefär två tredjedelar av alla svenska grundvattentäkter, däribland de flesta större kommunala grundvattentäkter, har ett vattenskyddsområde. Många vattenskyddsområden behöver dock ses över eftersom de bygger på ofullständig information om geologin och grundvattnet eller har inrättats enligt en äldre lagstiftning.
Bedömningsgrunder för grundvatten utgör ett verktyg för att tolka och värdera insamlade data om grundvatten.
Här hittar du våra tjänster för inmatning av grundvattenuppgifter: Grundvattenutredningar, Vattentäktsarkivet, Grundvattennivåer, Brunnsarkivet och Källarkivet.
I databasen Brunnar finns uppgifter om enskilda brunnars läge. Det finns också information om djup, jorddjup, foderrörslängd, dimensioner, vattenkapacitet, vattennivåer och vad brunnen har för funktion.
Brunnar, källor och grundvattennivåer.
Grundvatten av god kvalitet är ett av Sveriges 16 nationella miljökvalitetsmål.
I Sverige utgörs större delen av dricksvattnet av grundvatten. Därför behöver vi kartlägga grundvattentillgångarna.
I många delar av världen är vatten en bristvara. Den goda tillgång vi har i Sverige är inte självklar i framtiden.
I ett geologiskt perspektiv är för- ändringar av jordens klimat inget nytt.
Vattnet följer sitt kretslopp sedan miljoner år tillbaka.
Grundvattennivåerna i de små magasinen är normala eller under de normala för årstiden i hela landet....
20 februari 2019Klimatförändringarna får konsekvenser för landets dricksvattenproduktion där olika delar av landet...
13 februari 2019