
Cu-Au-(Te-Bi-Pd)-bärande kvarts från trakterna kring Korpilombolo.
Foto: SGU.
Stöd till geovetenskaplig forskning 2025
Sveriges geologiska undersökning fördelar 2025 medel för forskningsprojekt med inriktning mot berggrundsgeologisk forskning om mineralresurser i Sverige. Beslut om tilldelning är nu taget.
SGU har i uppdrag att stödja geovetenskaplig grundforskning och tillämpad forskning vid svenska universitet, högskolor, forskningsinstitut och myndigheter med forskningsuppdrag. Syftet är att utveckla och använda nya kunskaper och metoder inom geologin för att bättre kunna tillfredsställa samhällets behov och verka för en hållbar utveckling. Vetenskaplig kvalitet och samhällsnytta inom SGU:s ansvarsområden är kriterier för bedömning och rangordning av ansökningarna.
I årets tilldelning av forskningsanslag har fokus varit på berggrundsgeologisk forskning om mineralresurser i Sverige. Fokus har legat på så kallade kritiska och strategiska metaller och mineral, men inkluderar även de som idag inte är klassade som kritiska eller strategiska enligt EU-kommissionens lista, men som har stor betydelse för Sveriges teknikutveckling och energiförsörjning.
Om tilldelningen
SGU har inom utlysning 2024 tagit emot 13 ansökningar (projektförslag) om bidrag till geologisk forskning. För att ansökningar ska beviljas medel krävs att projektförslagen svarar mot de forskningsområden som fastställts i utlysningstexten samt har rankats högt av en för ändamålet sammansatt granskningspanel. Samtliga av de inkomma ansökningarna uppfyller de grundläggande kriterierna samt håller hög kvalitet. SGU har utifrån en samlad bedömning från granskningspanelen (bestående av tre internationella experter och tre experter från SGU) och efter överläggningar vid ett panelmöte valt att följa rekommendationen av utkomsten från detta möte och därmed fördela medel till fem nya forskningsprojekt (se nedan). Motivering per projekt följer här nedan. Underlaget kompletteras med fortsättningsprojekt samt summering av årets ingångna åtaganden. SGU beviljar fleråriga projekt under förutsättning att regeringen även fortsättningsvis avsätter anslag till verksamheten, beställningsbemyndigande så tillåter samt att villkor i kontrakt med sökanden uppfylles.
Motiveringar
Layered- and tube-shaped Ni-Cu-PGE endowed mafic intrusions in Bergslagen: mineral system models for deep targeting workflows. Alireza Malehmir, Uppsala universitet.
Projektförslag med omfattande multidisciplinära fältundersökningar där geokemi och geofysik kombineras. Den sökande forskargruppen har mycket hög kompetens och inkluderar deltagare både från Uppsala universitet och Göteborgs universitet. Projektet bedöms som prioriterat genom att det ökar kunskapen om mafiska intrusioner (genom studier av intrusioner i Bergslagen) med högt Ni-CU-PGE-innehåll där forskningsresultaten har hög generaliserbarhet.
Stratigraphic and lithological controls on skarn-type REE mineralisation in Bergslagen, Sweden. Iain Pitcairn, Stockholms universitet.
Finansiering av undersökningar inom ramen för ett pågående och från annan källa finansierat doktorandprojekt. En viktig aspekt är att beforska om magnetit kan vara indikator för förekomst av sällsynta jordartsmetaller (REE) samt att öka kunskapen om processer bakom bildandet av REE-mineralisering. Datainsamling kommer främst att ske vid Riddarhyttan, Norberg och Nora. Projektet bedöms ha mycket hög samhällsrelevans och forskargruppen som handleder doktorandprojektet har hög kompetens.
Svecofennian Laboratory. Alasdair Skelton, Stockholm universitet.
Projektförslag med fokus på ökad helhetsförståelse av den svekofenniska berggrunden genom studier med inriktning på kritiska råvaror. Fältstudier på Utö och Fjärdlång i Stockholms skärgård. Projektets forskargrupp bedöms som mycket kompetent och projektets samhällsrelevans som hög. Särskilt fokus på att kunskapsspridning där forskningsprojektet involverar studenter på grundnivå och genom populärvetenskaplig kommunikation.
FLUIDS_INC – Fluids In Critical mineral systems. Christina Wannhainen, Luleå tekniska universitet.
Fokus på hydrotermala processer och deras betydelse för mineraliseringar med sällsynta jordartsmetaller, volfram och litium. Projektet bedöms som prioriterat då det syftar till att öka kunskap om geokemiska signaturer för att lokalisera mineraliseringar. Forskargruppen bedöms som mycket kompetent för att kunna uppnå projektets mål.
UAV-based multispectral vegetation indices – a novel approach for mineral exploration. Oscar Paulsson, Luleå tekniska universitet.
Nyskapande projekt med fokus på att använda drönare för att genomföra multispektralanalys av växlighet och korrelation med förekomst av metallföroreningar och mineraliseringar. Projektet är en förstudie och syftar till att utveckla nya metoder för att upptäcka och lokalisera mineraliseringar genom att studera hur växlighet påverkas. Samhällsrelevansen bedöms som hög eftersom projektet har potential att ge nya verktyg för prospektering.
Bakgrund: kritiska, strategiska råvaror och andra metaller och mineral
EU har listat 34 mineral och metaller som bedöms som kritiska (CRM) och/eller strategiska (SRM) för vårt samhälle och för välfärden. Mer information finns här på SGU:s webbplats. Förutom de kritiska och strategiska råvarorna på EU:s lista har även andra metaller och mineral viktig strategisk betydelse för Sverige.
Läs mer om kritiska och strategiska råvaror
Betydelsen av kritiska och strategiska råvaror har givits särskilt fokus genom den av EU-parlamentet nyligen antagna förordningen om kritiska råvaror (Critical Raw Materials Act, CRMA). Denna lagstiftning sätter bland annat upp tydliga mål för att EU till år 2030 för samtliga strategiska råvaror ska bryta minst 10% av den årliga konsumtionen inom unionens gränser. CRMA ställer också krav på att alla medlemsländer ska sätta upp nationella undersökningsprogram för kartering av mineralförekomster, geokemisk kartering av jordarter, sediment och bergarter, geofysiska undersökningar, liksom tolkning och omtolkning av befintliga och nya data för att identifiera mineralförekomster med CRM- och SRM- potential. Med anledning av detta har SGU identifierat ett antal särskilt angelägna forskningsområden där berggrundsgeologisk forskning kan bidra till Sveriges arbete med och uppfyllande av CRMA.
Kontakt
Ytterligare information erhålls av Fredrik Mossmark; Sveriges geologiska undersökning, Box 670, 751 28 Uppsala, tel. 018-17 90 00 eller via e-post: fou@sgu.se
Riktlinjer för granskning av forskningsbidragsansökningar vid SGU
Senast granskad 2024-10-15