Foto: Sara Linderoth

Inställningen till gruvnäringen

SGU har vid ett antal tillfällen låtit undersöka allmänhetens inställning till gruvnäringen i Sverige.

Novus-mätningen 2024

SGU genomförde i december 2024 en undersökning om svenskarnas attityd till svensk gruv- och mineralnäring. Den skedde i samarbete med opinionsundersökningsföretaget Novus och omfattade 2108 intervjuer.

Resultatet visade att tre av fyra svenskar (74 procent) ansåg att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Två av tre personer (64 procent) ansåg också att den svenska gruvnäringen borde ges förutsättningar att utvecklas för att säkra tillgången på viktiga metaller, vilket är en liten ökning jämfört med de 62 procent som svarade samma sak i Novusundersökningen 2022.

Andelen personer som var negativt inställda till att ha en aktiv gruva i sitt närområde ökade kraftigt mellan 2022 och 2024, från 34 till 41 procent. Andelen som kan tänka sig att ha en gruva i närområdet var 46 procent, vilket också är lägre än vid den förra undersökningen (49 procent).

På frågan om det ska vara enklare eller svårare att starta gruvor i Sverige svarade 26 procent att det ska vara enklare, lika många att det ska vara svårare och hälften uppgav att de inte hade någon uppfattning.

Kännedom om SGU samt synen på gruvnäringen 2024

Novus-mätningen 2022

SGU lät Novus genomföra en undersökning i december 2022. Undersökningen omfattade 2 046 intervjuer.

Undersökningen visade att drygt sex av tio personer (62 procent) i Sverige mellan 18 och 79 år tyckte att svensk gruvnäring bör ges förutsättningar att utvecklas för att säkra tillgången på viktiga metaller. Nära sju av tio (68 procent) tyckte att svensk gruvnäring är viktig för att skapa fler arbetstillfällen och ungefär lika många (73 procent) tyckte att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Varannan person (49 procent) kunde tänka sig att ha en aktiv gruva i sitt närområde och drygt var tredje person (36 procent) kunde tänka sig att arbeta inom gruvnäringen.

När det kommer till miljöaspekterna kring gruvnäringen ansåg sju av tio (69 procent) att det finns en motsättning mellan gruvnäringen och miljöfrågor. Samtidigt tyckte fyra av tio (44 procent) att gruvnäringen är viktig för att minska negativ klimatpåverkan, medan en av tio (10 procent) angav att den är ganska eller helt oviktig. Nästan hälften (47 procent) tog varken ställning för eller emot.

Ladda ner rapporten Kännedom och attityd om/till SGU samt synen på svensk gruvnäring

SOM-undersökningen 2019

Frågan om den svenska gruvnäringen bör ges förutsättningar att utvecklas för att säkra tillgången på viktiga metaller ställdes även i en undersökning som SGU gjorde tillsammans med SOM-institutet 2019.

Av SOM-undersökningens resultat framgick bland annat att en majoritet var positivt inställda till gruvnäringen. Totalt 52 procent av svenskarna höll helt eller delvis med påståendet om att den svenska gruvnäringen bör ges förutsättningar för att säkra tillgången på viktiga metaller. Bara åtta procent tyckte att det är helt eller delvis fel.   

Undersökningen visade också att betydligt fler män än kvinnor var positivt inställda till gruvnäringen: 66 procent av männen var positiva, jämfört med 41 procent av kvinnorna.

De som bor på landsbygden var mer positivt inställda till gruvnäringen jämfört med boende i större städer.

Sammanlagt 10 068 boende i Sverige i åldrarna 16–85 år deltog i undersökningen, vilket motsvarar ett representativt urval av Sveriges befolkning. Undersökningen genomfördes under september–december 2019.

Läs resultatet från SOM-undersökningen (nytt fönster)

Senast granskad 2025-01-23