För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner
Kobolt

Kobolt.

Foto: Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de) (CC BY-NC-ND 3.0).

Kobolt

Superlegeringar, batterier och vitaminer – kobolt är viktigt på många olika sätt. På grund av hög efterfrågan och osäker tillgång ligger kobolt på EUs lista över kritiska material.

Kobolt (Co) är en hård, glänsande silvergrå metall med många användningsområden. Kobolt har en hög smältpunkt och är ferromagnetisk, vilket betyder att det går att magnetisera för att göra permanenta magneter. Legeringar och superlegeringar, legeringar med högpresterande egenskaper, är ett stort användningsområde för kobolt. Kobolt gör att legeringarna kan bli mycket hårda och hållfasta samt få en hög smältpunkt, vilket efterfrågas i konstruktionen av bland annat jetmotorer, rymdskepp och turbiner. Batterier är ett annat användningsområde för kobolt, där det används i litiumjonbatterier, nickelkadmiumbatterier och i nickel-metallhydridbatterier. Efterfrågan på kobolt förväntas växa den närmaste tiden på grund av en växande marknad för elektriska fordon med batterier.

Andra användningsområden för kobolt är som komponent i katalysatorer, pigment och inom kemiska processer i olje- och gasindustrin. Ett annat växande användningsområde för kobolt är inom bioteknologi, där kobolt används i medicin, tandvård och fermenteringsprodukter. Visste du att kobolt också är en huvudkomponent i vitamin B12 och därmed en livsviktig byggsten för allt liv?

Fyndigheter och produktion

Koboltglans. Bild: Tor SvenssonKoboltglans. Bild: Tor Svensson (CC BY-SA 3.0).

Kobolt bryts ofta som en biprodukt i gruvdrift efter andra metaller, ofta nickel eller koppar. Den Demokratiska republiken Kongo (DRC) står för 59 procent av världsproduktionen av kobolt. Här finns världens viktigaste koboltreserver, över tre miljoner ton kobolt, i vad som kallas Centralafrikanska kopparbältet. 12 länder står för resterande världsproduktion, exempelvis Kina, Kanada och Zambia, med mellan 4 och 7 procent av marknaden. Inom EU sker brytning av kobolt i Finland och Nya Kaledonien (Frankrike).

I Sverige bedrivs ingen gruvbrytning för kobolt i dagsläget. Kobolt här däremot hittats på flera lokaler, bland annat i Kleva gruva, Venafältet (Bergslagen), Kiskamavaara (Kiruna) och kring Lainjaur (Skelleftefältet). Sveriges kända mineraltillgångar räknas till omkring 19 000 ton. En annan källa till kobolt är genom återvinning, där stor potential finns. Uppskattningsvis tio ton kobolt omsmälts i Sverige varje år, medan vår användning ligger på över 500 ton.  

Senast granskad: 2020-10-06

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn