
Foto: Roger Strandberg
Geoparker i Sverige
Sverige har för närvarande tre geoparker. Platåbergens Geopark som är en Unesco global geopark, samt Siljan Geopark och Geopark Indalsälven som båda är nationella svenska geoparker. En geopark är en viktig kanal för att öka kunskapen om geologi i vårt samhälle. Den knyter samman det geologiska arvet med andra natur- och kulturvärden, och bidrar till en hållbar lokal och regional utveckling.
Globala geoparker utses av Unesco och är områden av internationell geologisk betydelse. Platåbergens Geopark i Västergötland blev 2022 Sveriges första och hittills enda Unesco globala geopark. Men för att uppmuntra och skapa förutsättningar för geoparker i Sverige har SGU initierat begreppet Svensk Geopark, som en nationell geopark i Sverige. Svensk Geopark följer Unesco:s definition av vad en geopark är och står för, men den stora skillnaden är att det geologiska arvet inte behöver vara av internationellt värde. Svensk Geopark är ett första steg mot att bli en Unesco globala geopark i Sverige.
Platåbergen Unesco globala geopark
Foto: Henrik Theodorsson
Platåbergens Geopark är sedan 2022 utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark. Det innebär att platåbergslandskapet har geologiska platser och landskap som är av internationell betydelse – platser som ses som världsunika. De 15 platåbergen som reser sig ur västgötaslätten är sprängfyllda av spännande berättelser om planeten jordens utveckling, människans utbredning i området och Sveriges historia.
Här kan du läsa mer om Platåbergens Geopark (nytt fönster)
Siljan Geopark
Foto: Sofia Axelsson Lekare
I Siljan Geopark finns spåren av det stora meteoritnedslaget som för cirka 380 miljoner år sedan skapade det som idag kallas Siljansringen. Vid den mytomspunna platsen Styggforsen finns sedimentära berglager som kastats på högkant på grund av meteoritnedslaget. Dessa är blottade tack vare istidens älvar som skurit sig ner och bildat en kanjon i berggrunden.
Här kan du läsa mer om Siljan Geopark (nytt fönster)
Geopark Indalsälven
Foto till vänster och mitten: Roger Strandberg. Foto till höger: Carina Landin
Geopark Indalsälvens storslagna landskap har formats av magmatism, istider och floder under många miljontals år. Här går det att se rakt in i en 1 500 miljoner år gammal magmakammare och det finns världsunika lervarv som användes för att räkna ut den senaste istidens slut. Geoparkens besökscenter finns vid Döda fallet – ett torrlagt vattenfall och en katastrof orsakad av människan.
Senast granskad 2025-02-21