
Ljungbyån (Orrefors – Smedsfors)
Ljungbyån, mellan Orrefors och Smedsfors i Nybro kommun, är ett av de mest förorenade vattenområdena i Glasriket. En huvudstudie genomfördes 2020–2021 och nu planerar SGU att genomföra åtgärdsförberedande arbeten längs aktuell åsträcka.
Ljungbyån har sedan lång tid tillbaka använts för industriella ändamål, bland annat till kvarnverksamhet och till järnbruk. Mot slutet av 1800-talet etablerade sig ett stort antal glasbruk längs med ån. De utnyttjade vattnet som transport av bränsle och för att driva slipar och annat. Vattnet användes också som avlopp och stora mängder av bland annat slipvatten har släppts ut. Under en period i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet släpptes årligen cirka 4 ton bly ut till Ljungbyån från Orrefors glasbruk.
Föreliggande projekt avser Ljungbyån mellan Orrefors och Smedsfors, se figur 1. Åsträckan är cirka 6 kilometer. Direkt uppströms den aktuella sträckan ligger Orrefors glasbruk och längre nedström ligger Flygsfors glasbruk. I delsträckan ingår även ett dike som börjar norr om Flygsfors glasbruk med sträckning i sydostlig riktning. Diket ansluter Barkabäcken som i sin tur ansluter Ljungbyån.
Genomfört arbete
2020 och 2021 genomfördes en huvudstudie för Ljungbyån med SGU som huvudman. Huvudstudien visade att det föreligger åtgärdsbehov för stora delar av Ljungbyån och i utredningen framgick att den mest prioriterade delsträckan att åtgärda är den mellan Orrefors och Smedsfors.
Figur 1. Aktuell sträcka av Ljungbyån (röd linje).
Föroreningssituation
I huvudstudien har prover tagits ut i ett flertal punkter längs sträckan både i sediment och i våtmark. Totalt 100 prover har analyserats. Sammanfattningsvis har mycket höga föroreningshalter uppmätts i både sediment och våtmark längs i stort sett hela den aktuella sträckan. Vid en jämförelse med platsspecifika riktvärden var tex medelhalten av bly 20 gånger högre än riktvärdet i sediment och 16 gånger högre än riktvärdet i våtmark. Sedimentprov från diket norr om Flygsfors glasbruk sticker ut med extremt höga arsenikhalter, över 80 gånger platsspecifikt riktvärde.
Oacceptabla hälsorisker bedöms föreligga vid våtmarkerna nedströms Orrefors. Oacceptabel risk för negativa effekter på vattenlevande organismer bedöms föreligga i vattenområden och för markorganismerna i våtmarkerna längs ån. Det bedöms finnas risk för oacceptabel spridning genom resuspension av sediment som sedan sprids i partikelbunden form i Ljungbyåns ytvatten.
Planerat arbete
En bidragsansökan avseende åtgärdsförberedelser har skickats in till Länsstyrelsen i Kalmar i november 2024. Åtgärdsförberedelserna bedöms kunna starta 2025 och sedan pågå i cirka 3–4 år.
Målet med åtgärdsförberedelserna är ett fullgott underlag för att ansöka om statligt stöd/bidrag för en åtgärd. Målet är vidare ett färdigt förfrågningsunderlag för att handla upp en entreprenör för åtgärd samt en komplett tillståndsansökan om vattenverksamhet.
Senast granskad 2025-03-18