
Biotillgänglighet av tungmetaller i Glasriket
Tester av oral biotillgänglighet (UBM) används mer och mer frekvent vid utredningar av förorenade områden. Testen bedöms dock som komplexa och resultaten är ofta svåra att tolka och förstå fullt ut. En studie av biotillgänglighet i Glasriket, med SGU som huvudman, har påbörjats under 2023 och förväntas slutrapporteras under 2025.
Under de senaste åren har tester av oral biotillgänglighet så kallade UBM-tester (Unified Bioaccessibility Method) börjat användas frekvent vid bedömningar av hälsorisker vid förorenade områden, så även i Glasriket. De föroreningar som främst förekommer vid glasbruk är arsenik, bly och kadmium och de risker som blir styrande för åtgärdsbehovet är i de flesta fall hälsorisker vid exponering via intag av jord eller växter. Då UBM-testen påverkar riskbedömningen just avseende hälsorisker vid intag av jord, kan testen ha en direkt påverkan på bedömningen av åtgärdsbehov och omfattning av en åtgärd.
UBM-tester och metodiken kring dessa har i vissa fall bedömts som komplex och svår att förstå. Vidare har det varit svårt att bedöma rimligheten i de tolkningar och bedömningar som gjorts utifrån testen. Då UBM-test är förhållandevis dyra görs det i de flesta fall bara några enstaka test vid ett förorenat område. Det uppstår därför en osäkerhet i hur representativa dessa test kan anses vara för ett specifikt förorenat område.
Genomfört arbete
2023 beviljades SGU bidrag från Länsstyrelserna i Kronoberg och Kalmar för att genomföra en förstudie avseende biotillgänglighet hos tungmetaller i Glasriket. Utredningen kan delas in i två delar. Dels en del som avser själva UBM-testet och dess metodik, dels en del som avser resultaten av testen som genomförts i Glasriket och vilka slutsatser som kan dras av dessa.
Förstudiens syfte är att svara på följande frågor:
- På vilket sätt kan biotillgänglighetstester tillämpas vid utredningar i Glasriket och hur ska resultaten tolkas?
- Vilken omfattning av biotillgänglighetstester krävs för att det ska vara representativt för ett förorenat område i Glasriket?
- Vilken biotillgänglighet av tungmetaller (främst bly, arsenik och kadmium) kan man förvänta sig i Glasriket och hur varierar den? Om det är en variation, vad beror den på?
- Kan några generella slutsatser dras avseende biotillgänglighet av tungmetaller i Glasriket?
- Kan generella rekommendationer tas fram för användningen av biotillgänglighetstester vid riskbedömningar i Glasriket?
Del ett av projektet slutredovisades i juni 2024. Arbetet har i huvudsak omfattat följande:
- Utförlig metodbeskrivning
- Sammanställning av befintliga data
- UBM-test på ett antal nya prov
- Utvärdering och analys av resultat
- Hur påverkar olika upparbetningsmetoder resultatet?
- Hur påverkar jordens egenskaper resultatet? (kornstorlek, totalhalter, pH, organiskt material)
Planerat arbete
Del två av projektet har inletts under 2024 och kommer pågå under 2025. Arbetet innefattar bland annat cirka 50 nya UBM-test på prov från ett flertal olika glasbruk. Målsättningen är en vägledande rapport som kan användas i framtida projekt i glasriket och i andra projekt med liknande föroreningssituation.
Senast granskad 2025-03-18