Bergdala glasbruk grundades 1889 och är än i dag i drift. Verksamheten har medfört omfattande förorening av jord och vatten. En huvudstudie har genomförts med Lessebo kommun som huvudman. SGU har genomfört åtgärdsförberedande arbeten och planerar för en åtgärd under 2025 och 2026.
Bergdala glasbruk grundades år 1889. På glasbruket har det genom tiderna tillverkats en rad olika glasprodukter så som bruksglas, servisglas och medicinglas. Vid glastillverkningen har ett antal ämnen innehållande tungmetaller ingått i processen. Glashyttan har varit i drift under flera olika företagskonstellationer genom åren och är än idag i drift.
Genomfört arbete
2019 genomfördes en huvudstudie med Lessebo kommun som huvudman. Utifrån föroreningssituationen (se nedan) och identifierade risker kunde ett åtgärdsbehov konstateras.
2023 genomfördes åtgärdsförberedande arbete med SGU som huvudman.
Föroreningssituationen
Glasbruksverksamheten har medfört att jorden i området är förorenad av framför allt arsenik, barium, bly, kadmium och zink, se figur 1. Även i grundvatten påvisas mycket höga halter av arsenik, bly och kadmium.
I sedimenten i diket från bruksområdet påvisas mycket höga halter av arsenik och bly. Undersökningarna visar att metallföroreningar spridits från processdiket vid bruket till en närliggande skogsbäck.
Utredningarna visar att riskreducerande åtgärder behövs för att:
Minska risker vid exponering av föroreningar för människor och miljö
Reducera eller otillgängligöra den primära föroreningskällan
Minska spridning från primära föroreningskällan (fyllnadsmassor)
Figur 1. Föroreningshalter i jord jämfört med generella riktvärden.
Åtgärdsförberedelser
Baserat på kompletterande miljötekniska undersökningar har miljö- och hälsoriskbedömningen, åtgärdsutredningen och riskvärderingen uppdaterats. Efter beslut om slutligt åtgärdsalternativ har sedan genomförande av åtgärd projekterats för upphandling av saneringsentreprenad. Inom ramen för projekteringen har en kostnadsuppskattning tagits fram som underlag för bidragsansökan.
Planerat arbete
En ansökan om bidrag/stöd för åtgärden har lämnats in till Länsstyrelsen i Kronoberg i november 2024. Efterbehandlingsentreprenaden planeras att genomföras under 2025, med uppföljande kontroller under 2026.
Planerad åtgärd omfattar schaktsanering av fyllnadsmassor inom identifierade riskområden avseende hälsa ner till grundvattenytan. Kvarlämnade föroreningar under grundvattenytan täcks med geomembran och externa återfyllnadsmassor. Avskiljande dike anläggs för att minska infiltration genom kvarlämnad utfyllnad. Schakt av sediment i diket omfattar sträckan från utsläppspunkten och 200 meter nedströms.