Impregerinsverk, i förgrunden gårdsplan

Impregneringsplats Södra Vi

Södra Vi impregneringsverk

SGU ansvarar som huvudman sedan 2022 för att genomföra åtgärdsförberedande utredningar, undersökningar och projektering inför efterbehandling av Södra Vi före detta impregneringsplats i Vimmerby kommun. Projektet finansieras av Naturvårdsverket och Stabsuecia via Länsstyrelsen Kalmar Län. Arbetet avslutas under våren 2025 och en ny ansökan om stöd kommer att lämnas in för att genomföra saneringsåtgärder med start 2026.

Strax norr om samhället Södra Vi i Vimmerby kommun har träimpregnering bedrivits sedan början av 1900-talet. Kreosotimpregnering förekom mellan åren 1953–1998 och CCA-impregnering upphörde 2003. Impregneringsverksamheten har medfört att jord och grundvatten är förorenade av främst arsenik och kreosot. Även andra metaller kopplade till verksamheten förekommer i lägre halter. Kreosot har spridits djupt i marklagren och grundvattnet medan spridningen av arsenik och andra metaller är mer begränsad.

En huvudstudie genomfördes 2012–2015 bekostad av Stabsuecia AB, som drivit verksamheten och även fortsättningsvis har ett delansvar. Huvudstudien omfattade en översiktlig undersökning av jord, ytvatten, grundvatten och sediment. Även miljö- och hälsoriskerna och lämpliga åtgärdsalternativ utreddes.

Risker som kräver åtgärder

I de åtgärdsförberedande arbetena har undersökningar och bedömning av riskerna utförts. Resultatet visar på att det inte bedöms finnas någon miljö- eller hälsorisk med avseende på föroreningsspridning till grundvatten eller till sjön Krön. Beslut om restriktioner planeras för att säkerställa att grundvattnet i området inte nyttjas till dricksvatten respektive att inga åtgärder genomförs så att grundvattenflödena inom det förorenade området påverkas.

Vidare har porluft provtagits och det har konstaterats att det inte finns någon risk via exponering av inandning av gas inomhus, varken i befintliga eller framtida byggnader på platsen och således finns inget behov av riskreduktion kopplat till denna risk.

Sammanfattningsvis konstateras att det finns behov av riskreducerande åtgärder för att uppnå målet att människor och markmiljö inte ska utsättas för oacceptabla risker.

Planerad efterbehandling

Utifrån riskbedömningen och utförda undersökningar har behov av riskreducerande åtgärder konstaterats för två delområden enligt nedan. För att uppfylla målen krävs främst att dessa ytor åtgärdas i den översta halvmetern men djupare schakter kommer att utföras inom källområdet för att säkerställa måluppfyllnaden.

  • Källzonen i jord där mycket höga föroreningshalter föreligger i den genomsläppliga jorden, över och under grundvattenytan, behöver åtgärdas. De aktuella delområdena är förorenade med både kreosot (PAH) och arsenik.
  • Inom det så kallade upplagsområdet i nordöstra delen av området föreligger höga föroreningshalter av i huvudsak PAH främst i ytliga fyllnadsjordar. Dessa underlagras av ett tätt torvlager, vilket fungerar som en barriär och förhindrar föroreningsspridning i djupled.

Utöver åtgärder i den förorenade jorden krävs åtgärder med avseende på ledningar och kulvertar.

södra_vi_projektkarta.png

Projektkarta över området med teckenförklaring

Planerad åtgärdsteknik utgörs av schakt och behandling med jordtvätt på plats. Med åtgärden uppskattas totalt ca 100 ton kreosot respektive cirka 6 ton arsenik åtgärdas. Kvar på större djup finns cirka 40 ton kreosot respektive 10 ton arsenik, men dessa bedöms inte utgöra några oacceptabla risker för miljö eller hälsa och kan således lämnas kvar utan åtgärd. Fastigheterna som berörs av saneringsåtgärder är Vimmerby Vi 48:1, 23:1 och 14:1. SGU är huvudman även för efterbehandlingsåtgärderna och söker under våren 2025 projektmedel från Länsstyrelsen för att genomföra arbetena. Saneringen beräknas genomföras med start 2026, under förutsättning att projektmedel ges.  

Projektet bedrivs i nära samarbete med Vimmerby kommun, Länsstyrelsen i Kalmar Län och Stabsuecia.

 

Senast granskad 2025-03-18