
Södervägs brädgård.
Foto: Karin Eliaeson, SGU
Södervägs brädgård
Sågverket i Vall, beläget cirka 10 kilometer söder om Visby, har sedan 1950-talet fram till i slutet av 1990-talet bedrivit impregneringsverksamhet med kreosot. Det har gett upphov till omfattande föroreningar i jord, berg och grundvatten. SGU är sedan 2013 huvudman och genomför för närvarande fördjupande undersökningar.
Sågverket Södervägs brädgård var i drift från 1952 och impregnering av virke med kreosot startade 1956 och pågick fram till att verksamheten upphörde i slutet av 1990-talet. Bland annat impregnerades telefonstolpar och slipers till Stockholms tunnelbana. Verksamheten har gett upphov till omfattande kreosotförorening i jord, berg och grundvatten, delvis som en följd av att processvattnet fram till slutet av 70-talet letts direkt ut i ett täckdike. I slutet av 70-talet uppmärksammade tillsynsmyndigheten den bristande hanteringen vilket ledde till en viss förbättring.
Inledande undersökningar
En första mer omfattande undersökning, en så kallad huvudstudie, genomfördes 2003/2004 som visade på kraftig förorening i jord, närmast verksamhetsområdet och på upplagsytor. Fri fas av kreosot påträffades i jord och även i berg i den underlagrande märgelstenen. I grundvattnet uppmättes höga halter PAH (polyaromatiska kolväten).
Som en följd av att grundvattnet på platsen är förorenat ersattes de enskilda dricksvattenbrunnarna vid de närmaste fastigheterna med vatten från en kommunal dricksvattentäkt.
Kartläggande undersökningar pågår
Undersökningar påbörjades 2017 efter att Länsstyrelsen beviljats bidrag för fortsatta utredningar vid objektet.
De första utredningarna 2017/2018 fokuserade på att samla information om geologiska och hydrogeologiska förhållanden i syfte att bygga upp en 3D modell för hur grundvattnet beter sig i området och hur föroreningsspridningen förväntas ske.
Modellen visar att grundvattennivåerna varierar kraftigt över året, med en skillnad på flera meter i vissa fall under vinter- respektive sommartid, samt att flödesmönstret också varierar mellan vinter och sommar. I västra delen av området påträffas vintertid artesiskt grundvatten.
Under 2023 och 2024 har SGU fokuserat på att kartlägga spridning i sprickor i berget och i berggrundvatten. Ett samarbete har därför inletts med University of Guelph och det associerade forskningsinstitutet G360, som är specialiserade på detaljerad kartläggning av förorening i sprickigt berg. Resultaten hittills har visat att kreosotföroreningen i berg ser ut att vara begränsad. Det som kvarstår är att undersöka förekomst av förorening i berggrundvattnet på olika nivåer. Målet är att få en samlad bild av var kreosotförorenat grundvatten förekommer och i vilken omfattning spridning sker.
Under 2024 har även en detaljerad kartläggning av kreosotförorening i jord genomförts, som ett underlag till en schaktåtgärd.
Senast granskad 2021-01-13