Undersökningar
De före detta skogsplantskolorna omfattar flera hundra hektar mark som behöver undersökas. Att erhålla en representativ halt av föroreningsnivån i jorden är helt avgörande för att rätt avvägningar ska kunna göras avseende risker med föroreningen och hur en eventuell framtida åtgärd ska kunna följas upp.
Provtagningsstrategi för plantskolorna
SGU har utvärderat olika provtagningsstrategier för att undersöka marken vid före detta odlingsfält. Resultaten visar att det är viktigt att samla in många inkrement (små jordvolymer som bygger upp ett prov) som representerar hela den yta man vill undersöka. Det är också viktigt att man upprepar samma provtagningsförfarande flera gånger för att få ett mått på hur föroreningen varierar, inklusive andra osäkerheter i fält och på lab. SGU har tagit fram en provtagningsstrategi för hur skogsplantskolefälten bäst undersöks.
Läs SGU:s provtagningsstrategi för odlingsfält på statliga skogsplantskolor
Uppskattning av mätosäkerhet vid provtagning av odlingsfält vid f.d. skogsplantskolor
Geologiska förutsättningar
God tillväxt av skogsplantor kräver generellt sett sandiga jordar. Det innebär att jordarten vid de skogsplantskolor som SGU utreder utan undantag utgörs av sandiga, väldränerade jordar. Dräneringar, eller täckdiken förekommer ytterst sällan, liksom vattenansamlingar på fälten. Eftersom marken är väldränerad ligger grundvattnet vanligen djupt, flera meter under markytan.
De geologiska förutsättningarna innebär att det finns goda möjligheter till infiltration av nederbörd, vilket innebär att vatten rinner ner i marken. De före detta odlingsfälten utgör därför områden där grundvatten kan bildas. Föroreningskällan (DDX), å andra sidan, föredrar att hålla fast vid jordpartiklar och organiskt material, vilket gör att spridningen av förorening med djupet normalt sett är väldigt liten. Avsaknaden av diken gör också att föroreningsspridning, med hjälp av ytvatten, utanför de före detta odlingsfälten i stort sett inte förekommer.
Mer lättrörliga bekämpningsmedel kan däremot spridas till grundvatten men i och med att infiltration av nederbörd generellt sett är stor så sker också en stor utspädning.
Fördjupade undersökningar om påverkan på grundvatten
SGU har provtagit grundvatten vid flertalet av de före detta skogsplantskolor som SGU ansvarar för. Undersökningar specifikt inriktade på att utreda påverkan på grundvatten från plantskoleverksamheten har också utförts. Resultaten bekräftar hypotesen att DDT och dess nedbrytningsprodukter DDD och DDE är starkt partikelbundna och inte sprider sig till djupare grundvatten. Det finns däremot påverkan från andra, mer vattenlösliga, bekämpningsmedel men det är inte tydligt att det finns ett samband till den före detta verksamheten. Dessa ämnen kan härröra från andra källor, såsom konventionellt jordbruk.
Senast granskad 2025-03-18