Åtgärdsbehov och prioriteringar
Utifrån plantskolornas likartade förutsättningar har SGU tagit fram generella övergripande åtgärdsmål för de tidigare statliga skogsplantskolorna som SGU undersöker. Åtgärdsmålen utgör grund för riskbedömning, bedömning av åtgärdsbehov och prioritering mellan odlingsfälten vid SGU:s skogsplantskolor.
Riskbedömningen och utvärdering av de övergripande åtgärdsmålen visar att det inte kan uteslutas att små predatorer (exempelvis näbbmöss) med en ensidig kost och ett födosöksområde som begränsas till, eller till stor del utgörs av, förorenade tidigare odlingsfält kan utsättas för en oacceptabel risk. Eftersom risken för ackumulering av DDT högre upp i näringskedjan bedöms acceptabel, trots att stationära arter kan påverkas, bedöms det inte realistiskt att denna exponeringssituation ska vara styrande för åtgärdsbehovet för den stora areal tidigare plantskolemark som SGU ansvarar för. Undantag kan förekomma då en skyddsvärd art riskerar att påverkas negativt vid ett enskilt objekt. Utöver risker för små stationära predatorer kan det inte anses helt riskfritt att odla rotgrönsaker eller producera mjölk vid vanliga medelhalter av DDT i jorden. Att anlägga dricksvattenbrunnar vid hot-spot-områden inom de före detta skogsplantskolorna är heller inte lämpligt. För övriga skyddsobjekt och markanvändningar bedöms riskerna överlag som acceptabla.
Åtgärdsbehovet grundar sig således främst på riskerna som kan uppstå med anledning av lokala ”hot-spot-områden” med höga halter, samt risker vid användning av marken för produktion av vissa livsmedel. Det statliga verksamhetsutövaransvaret sträcker sig dock inte så långt som att åtgärda föroreningar till en ambition som möjliggör ett helt fritt användande av tidigare plantskolemark, såsom exempelvis odling av rotgrönsaker. Restriktioner för viss typ av markanvändning kan därför komma att behövas användas.
Att SGU har utrett riskerna på de många plantskolorna är också en form av åtgärd, det har skapat en fördjupad förståelse för hur områdena kan användas utan att risker uppstår.
För att kunna prioritera i vilken ordning SGU ska ta sig an de olika undersöknings- och åtgärdsbehoven vid plantskolorna har SGU gjort en sammanställning av samtliga undersökta skogsplantskolor. SGU har gått igenom och klassat varje identifierat egenskapsområde i förhållande till markanvändning och uppmätta halter av DDT och bedömt risker med nuvarande markanvändning samt behov av kompletterande undersökningar och riskvärdering.
Senast granskad 2025-03-18