Bekämpningsmedelsförråd i Jämtland
Under sommaren 2017 genomförde SGU saneringsåtgärder vid tre tidigare bekämpningsmedelsförråd i Jämtland där Domänverket har ett ansvar som tidigare verksamhetsutövare.
Här finns information om några av de förorenade områden som SGU har genomfört undersökningar eller åtgärder vid och där projekten är avslutade.
Under sommaren 2017 genomförde SGU saneringsåtgärder vid tre tidigare bekämpningsmedelsförråd i Jämtland där Domänverket har ett ansvar som tidigare verksamhetsutövare.
På uppdrag av SGU har det under 2015 genomförts en huvudstudie vid det före detta glasbruket i Björkå. Området kring Björkå glasbruk är kraftigt förorenat av arsenik, kadmium och bly vilket kan utgöra en ökad hälsorisk för djur, natur och människor som bor och vistas i området. Arbetet har finansierats med statliga bidragsmedel av Naturvårdsverket via Länsstyrelsen i Kronobergs län.
I Strandstaden i Fagersanna, Tibro kommun, fanns det tidigare ett sågverk där virke behandlades med träskyddsmedel. Det gör att marken i området är förorenad av dioxin och behöver saneras. Saneringsåtgärder har genomförts i området med SGU som huvudman under vintern och våren 2016. Åtgärdsarbetet slutbesiktades i juni 2016. En garantibesiktning för att följa upp eventuella anmärkningar och brister genomfördes i juni 2018.
På uppdrag av SGU påbörjades under 2016 arbeten med att ta fram en huvudstudie vid det före detta glasbruket i Flerohopp. Tidigare genomförda undersökningar har visat på höga halter av framförallt arsenik, bly och kadmium. Arbetet finansieras med statliga bidragsmedel av Naturvårdsverket via Länsstyrelsen i Kalmar län.
På uppdrag av SGU har det under 2015 genomförts en huvudstudie vid det före detta glasbruket i Gadderås. Området kring Gadderås glasbruk är kraftigt förorenat av arsenik, barium, kadmium, koppar, bly, zink och antimon. Även förhöjda halter av lättlösliga fluorider har påträffas i området. Arbetet har finansierats med statliga bidragsmedel av Naturvårdsverket via Länsstyrelsen i Kalmar län.
En av Sveriges största dioxinsaneringar har avslutats vid Mariebergs sågverk i Kramfors kommun. SGU har varit huvudman för åtgärden som pågick under cirka ett års tid, hösten 2014 till hösten 2015. Totalt har 52 000 ton förorenade massor ersatts med nya massor och området är nu ofarligt att vistas i.
Verksamheten vid det före detta sågverket har omfattat sågverk med träimpregnering i form av doppning. Under 2017 genomfördes en fördjupad förstudie och Sveriges geologiska undersökning (SGU) är huvudman för arbetet. Undersökningarna finansierades med statligt bidrag från Naturvårdsverket och resultaten från studien visade att det är motiverat med fortsatta utredningar i form av en så kallad huvudstudie för området.
På uppdrag av SGU påbörjades under 2017 arbeten med att ta fram en huvudstudie vid det före detta glasbruket i Åryd, Växjö kommun. Tidigare genomförda undersökningar har visat på höga halter av framförallt arsenik och bly. Arbetet finansieras med statliga bidragsmedel av Naturvårdsverket via Länsstyrelsen i Kronobergs län.
På uppdrag av SGU påbörjades under 2016 arbetet med att ta fram en huvudstudie vid det före detta glasbruket i Älghult. Tidigare genomförda undersökningar har visat på höga halter av arsenik och bly. I grundvatten förekommer höga halter arsenik. Arbetet finansieras med statliga bidragsmedel av Naturvårdsverket via Länsstyrelsen i Kronobergs län.