Årsredovisning
Generaldirektörens förord
2024 var ett år med stort fokus på säkerhet, klimat och vikten av tillgång på råvaror. Läget i världen har för SGU:s del fört med sig historiska satsningar.

Det har varit ett turbulent år på många håll i världen och de geopolitiska spänningarna gör sig påminda i allt högre grad. Kampen för demokrati och mänskliga rättigheter har på många fronter fått stå tillbaka när andra krafter tagit över den politiska dagordningen. Med förändrat säkerhetsläge, klimatförändringar och ändrade handels- och transportflöden har vikten av att kunna säkerställa god tillgång till de råvaror som behövs för samhällets omställning, utveckling och försvar blivit än mer tydlig. Det har EU förstått och resolut agerat på. Vid årsskiftet klubbades den så kallade råvaruakten (Critical Raw Materials Act, CRMA) igenom efter en rekordsnabb process med EU-kommissionen, medlemsländerna och Europaparlamentet. En central del i råvaruakten, som den 23 maj blev svensk lag, är att vi snabbt behöver öka utvinningen genom att öppna nya gruvor. För det krävs god kunskap och information om Sveriges geologi, hur tillståndsprocesserna fungerar och vilka hinder som finns för etablering.
Stor satsning på kartläggning
Regeringen genomförde 2024 en historisk satsning på SGU för att myndigheten ska utveckla sitt arbete med att främja mineralutvinning i Sverige. Satsningen hade störst fokus på kartläggning av malmpotentiella områden. SGU har ökat den geofysiska kartläggningen och insamlingen av markgeokemiska prover. Myndigheten har också förbättrat tillgången till geologisk information för prospektörer då Mineralinformationskontoret i Malå har stärkts genom nya rekryteringar och förbättrad service. Analyser har också gjorts för att kunna ta fram förslag till förenklingar av regelverk och effektiviseringar av tillståndsprocesser. Bergsstaten har fortsatt arbetet med att korta handläggningstiderna för att klara förväntad ökning av ansökningar om undersökningstillstånd och bearbetningskoncessioner.
SGU har arbetat brett för att öka förståelsen för kritiska och strategiska metaller och mineral. Genom insatser som Mineraljakten, som är en del av regeringens satsning, och deltagande i internationella samarbeten, konferenser och Almedalsveckan har SGU lyft behovet av hållbar råvaruförsörjning. Myndigheten har också lyft frågorna i debattartiklar och i ett större antal medieinsatser.
Under 2024 trädde EU:s nya rättsakt om nettonollindustrin (Net Zero Industry Act, NZIA) i kraft. Med den skapas en struktur för att underlätta industrins arbete med att minska koldioxidutsläppen. I SGU:s regeringsuppdrag om koldioxidlagring (CCS) kartlägger och analyserar myndigheten geologiska resurser för att möjliggöra säker koldioxidlagring. CCS-tekniken är en viktig pusselbit för att Sveriges och EU:s klimatmål ska nås. Informationen om lämpliga lagringsplatser är avgörande för att kunna hjälpa industrin komma till nollnettoutsläpp.
SGU spelar en viktig roll i arbetet med att säkerställa en tryggare vattenförsörjning i Sverige. Genomförandet av regeringsuppdragen inom grundvattenområdet har varit viktiga leveranser liksom analyser av grundvattennivåer och kvalitet samt kartläggning av grundvattenresurser. Genom att analysera och sprida information om grundvattentillgångar bidrar SGU till samhällets förmåga att möta klimatrelaterade utmaningar som torka och vattenbrist. I slutet av året arrangerade SGU Grundvattendagarna 2024 som samlade 340 deltagare från myndigheter, akademi och näringsliv. Evenemanget visar SGU:s roll som samlande aktör för grundvattenfrågor i Sverige.
Flera parallella förändringsarbeten
För att öka tillgången till geologisk information har SGU fortsatt sitt arbete med att digitalisera data och förbättra dataintegration. SGU var också första svenska myndighet att fullt ut implementera EU:s öppna data-direktiv, något som medförde att myndigheten tilldelades Offentlighetspriset 2024.
Myndigheten har under året gjort flera större förändringsarbeten samtidigt, vilket har varit utmanade. I början av året lanserades en ny verksamhetsinriktning med strategiska fokusområden som visar hur myndigheten ska ta sig an de samhällsutmaningar vi står inför och styrmodellen för myndigheten har reviderats utifrån denna. En ny varumärkesplattform togs fram med en ny vision, nya kärnvärden och nytt utseende för myndigheten. Under hela året har också betydande insatser genomförts för att förbereda myndigheten för en flytt av huvudkontoret i Uppsala, inflytt i nyrenoverade lokaler i Lund och övergången till aktivitetsbaserat arbetssätt.
Samtidigt har SGU haft utmaningar kring ekonomistyrningen. Anpassningen av ekonomisystemet avseende budget och uppföljning samt fortsatt införande av ny ekonomimodell för myndigheten har inte gått enligt plan och ekonomistyrningen har blivit lidande. I juni meddelade också regeringen att de avsåg att byta generaldirektör för myndigheten. Det trädde i kraft i mitten av augusti då SGU fick en tillförordnad generaldirektör. Under senhösten införde tillförordnad generaldirektör ett åtstramningspaket med anställningsstopp för att säkerställa en ekonomi i balans.
Sedan den 1 februari 2025 är jag ny generaldirektör för SGU. Jag ser fram emot att leda och utveckla myndighetens viktiga arbete med att tillhandahålla geologisk kunskap och information. Parallellt behöver den ekonomiska styrningen snabbt komma på plats för att förvaltningen av myndigheten ska fungera på ett tillfredställande sätt.
Anette Madsen
Uppsala, februari 2025
Senast granskad 2025-02-24