
Erik Jonsson/SGU
Nytt mineral rikt på jordartsmetaller upptäckt i Sverige
En grupp forskare från Tjeckien och Sverige har upptäckt ett nytt mineral rikt på sällsynta jordartsmetaller. Mineralet har påträffats i närheten av Norberg, i Bergslagen.
Det nyupptäckta mineralet, som har fått namnet gadolinit-(Nd), har nyligen godkänts officiellt av den internationella mineralogiska sammanslutningen IMA.
– Mineralet är en ny typ av mineralet gadolinit som domineras av den sällsynta jordartsmetallen neodym, säger Erik Jonsson, statsgeolog på SGU och adjungerad professor vid Uppsala universitet, samt medlem i den tjeckisk-svenska forskargruppen.
Upptäckten har gjorts i minst två förekomster i mellansvenska Bergslagen, båda i trakten kring Norberg. Även om det nya mineralet inte ensamt kan komma att brytas för utvinning av jordartsmetaller (ofta benämnda ”REE”, efter engelskans ”Rare Earth Elements”) kan det utgöra en viktig värd (”sänka”) för neodym i förekomster med flera olika REE-mineral.
Grundmineralet gadolinit har i sig en stor vetenskapshistorisk betydelse, då det var i detta mineral (ursprungligen kallat ”ytterbit”) som de allra första sällsynta jordartsmetallerna upptäcktes, i material från pegmatitbrottet i Ytterby, norr om Stockholm. Den först beskrivna av dem, då kallad ”yttria” (av Johan Gadolin, 1794) kom med tiden att visa sig vara en blandning av flera nya jordartsmetaller. Ursprungslokalen för gadoliniten, Ytterby, förevigades sedermera på ett oslagbart sätt i kemihistorien då hela fyra olika grundämnen namnsattes efter den; yttrium, ytterbium, terbium och erbium.
REE har på senare år kommit starkt i fokus på grund av deras ofta centrala roll i modern högteknologisk industri, inte minst i ny grön teknologi som exempelvis vindkraft och elfordon, där neodym är en av de mest eftertraktade.