23 augusti 2016

Flygmätningar för att hitta vatten på Öland snart igång

Sista veckan i augusti startar flygningarna med lågflygande helikopter över Öland för att leta nya grundvattenförekomster. Flygningarna sker på låg höjd och medför höga ljudnivåer som kan upplevas som stressande för djur och människor.

Undersökningarna sätter igång i början på vecka 35 med start i norra delarna. Mätningarna väntas ta tre till fyra veckor. Antalet dagar beror framförallt på väderförhållandena och kan därför komma att ändras under tiden. 

Metoden som ska användas, TEM, är ett helikopterburet geofysiskt system som mäter de olika jordlagrens och bergarternas utsträckning och deras egenskaper till ett djup av cirka 200 meter. Genom att analysera markens reaktion på elektromagnetiska vågor kan man med hjälp av tillgänglig geologisk information skapa en tredimensionell modell av jord, berg och grundvatten och på så sätt identifiera potentiella grundvattenförekomster. Förutsättningarna för att få fram bra resultat av TEM-mätningarna på Öland bedöms som mycket goda. 

Undersökningarna görs av SGU i syfte att öka kunskapen om grundvattenförhållandena och områden som kan vara av intresse för dricksvatten­försörjningen. Mätningarna finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och görs i samverkan med Borgholm Energi, Mörbylånga kommun och Länsstyrelsen i Kalmar län.

Läs mer om mätningarna på SGUs webbplats

Karta över flygmätningar på Öland.

Kartbild över Öland med grafik över var flygmätningar kommer att ske.

SGU

 

Kontaktperson i fält

Ib Faber
Telefon: +45 2510 8268
if@skytem.com
SkyTEM Surveys ApS