
Rullstensås
Foto: Kajsa Bovin/SGU
Värdefull information om grundvattenmagasin
Den information som Sveriges geologiska undersökning (SGU) tar fram om grundvattnet är en förutsättning för att kunna planera och skydda Sveriges grundvattentillgångar. I en enkät som SGU nyligen har gjort om hur de så kallade grundvattenmagasinsbeskrivningarna används, får SGU:s information högt betyg av användarna.
SGU:s beskrivningar av grundvattenmagasin utgör i första hand planeringsunderlag för vattenförsörjning, markanvändning och skydd av viktiga grundvattenresurser. För att bättre förstå hur informationen används och framför allt, hur den kan utvecklas, samlade SGU under januari in synpunkter från användarna genom en webbenkät. Målgruppen för beskrivningarna är i huvudsak personer inom privata teknikkonsultföretag, kommuner, kommunala bolag och länsstyrelser.
– Vi behöver fundera på hur vi kan utveckla beskrivningarnas innehåll för att ytterligare tillgodose användarnas behov. Inför det arbetet är det bra att vi nu har kunskap om hur målgruppen använder sig av beskrivningarna och vad de uppskattar med dem. En möjlig utveckling skulle till exempel vara att fler kartor placeras i anslutning till texten och att vi är tydligare i motiveringen av avgränsningar, säger Mats Wallin, chef för enheten för vattenförvaltning på SGU.
Användarna ger grundvattenbeskrivningarna ett högt betyg, i genomsnitt en fyra på en femgradig skala. En tydlig majoritet anser att de är tillräckligt omfattande. Men det finns även önskemål om mer data, främst gällande geologisk- och hydrologisk information och risk- och sårbarhetsanalys. Beskrivningarna används främst för att få översiktlig förståelse för ett område, men även för specifika uppgifter som till exempel underlag vid tillståndsärenden och riskbedömning.
Sju av tio som tar del av SGU:s data om grundvattenmagasin gör det bland annat genom beskrivningarna. Sex av tio känner till beskrivningarna väl, men en av tio känner inte alls till beskrivningarna. Nästan fyra av tio använder beskrivningarna minst en gång i månaden.
Grundvattenbeskrivningarna publiceras som PDF och finns tillgängliga via SGU:s webbplats, till exempel via tjänsten GeoLagret eller kartvisaren Grundvattenmagasin. Hälften av de som har svarat på enkäten föredrar dagens PDF-format, samtidigt som nästan fyra av tio är öppna för nya digitala sätt att ta del av informationen.
Senast granskad 2025-03-11