
Bild från saneringsarbete vid Åsbro.
Foto: Fredrik Karlsson
SGU genomför pilotprojekt för att ta hand om förorenad jord
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har beviljats bidrag från Naturvårdsverket för genomförande av ett nytt pilotprojekt. Syftet är att testa ett mer hållbart alternativ för omhändertagande av olika högförorenade jordmassor som ofta uppstår i samband med myndighetens saneringsarbete.
Jord som är förorenad av dioxiner och bekämpningsmedlet DDT förekommer på många platser i landet som rest efter verksamhet, bland annat vid före detta sågverk med doppning och på före detta plantskolor. Det finns ett stort behov av att hitta effektivare och mer hållbara metoder för att ta hand om den förorenade jorden, som vid sanering idag ofta transporteras till en förbränningsanläggning. Jordmassorna transporteras till denna anläggning oavsett geografiskt läge på det förorenade området.
Förbränningen tillsammans med de ofta långa transporterna till behandlingsanläggningen innebär stort klimatavtryck och betydande kostnader.
Därför ska SGU praktiskt testa ett mer hållbart alternativ för omhändertagande av denna typ av jordmassor mer lokalt eller regionalt. Detta genom försök till termisk avdrivning av föroreningarna dioxin och DDT på en avfallsanläggning eller annan plats dit högförorenade massor från flera objekt i en geografisk region kan transporteras. På detta sätt skulle klimatavtrycket kunna minska genom att föroreningarna koncentreras i kolfilter och enbart dessa körs till slutlig destruktion. Det finns även teknik att slutdestruera gaserna på den regionala platsen.
– Volymen massor som transporteras blir mindre och transporterna blir kortare. Dessutom kan de behandlade massorna komma till nytta som konstruktionsmaterial på en avfallsanläggnings deponi, säger Maria Fransson, projektledare på SGU.
Pilotprojektet och dess framtida tillämpning i Sverige bygger på att åtgärdsförberedelser och åtgärder vid enskilda förorenade områden är någorlunda i samma fas. För detta pilotprojekt är tanken att några objekt i Kronoberg, Jönköping och Blekinge län som SGU projektleder ska bidra med lämpliga massor.
Projektet har beviljats bidrag för fem år och planeras utföras 2025–2029.
Senast granskad 2025-02-14