
Information om isälvsavlagringar – såsom utbredning, djup och sammansättning, utgör bland annat underlag för planering av materialförsörjning och dricksvattenförsörjning. Bilden visar en skärning genom moräntäckta isälvssediment i en äldre grustäkt vid Österhage, sydväst om Nyköping.
Foto: Elin Norström, SGU.
Ny geologisk information rustar för en hållbar mark- och resursanvändning
Geologisk information om jord, berg och grundvatten är central för samhällsplaneringen. Nu släpper Sveriges geologiska undersökning (SGU) nya öppna data för Nyköpingsområdet. Informationen syftar bland annat till att bidra i klimatarbetet och därigenom skapa största möjliga samhällsnytta.
I rapporten, Geologisk information för en hållbar samhällsplanering, beskrivs de nya och förbättrade kartor och databaser som SGU har tagit fram för jord och berg i Nyköpingsområdet i Södermanland. Rapporten fokuserar på geologins roll och betydelse för en hållbar samhällsplanering såsom resurshantering, markanvändning och klimatanpassning.
– Geologisk information utgör grunden för de modeller som används för att bedöma olika typer av risker och för att planera hur olika resurser, som bergmaterial, ska användas. Vår kartläggning syftar till att förse bland annat kommuner och länsstyrelser med uppdaterad och användbar geologisk information, säger Elin Norström, statsgeolog vid SGU.
Rapporten tar upp möjligheter och risker kopplade till geologiska förhållanden inom det aktuella kartområdet. Den ger också förslag på vilken typ av geologisk information som är lämplig som underlag i olika delar av samhällsplaneringen.
Rapporten innehåller även en övergripande beskrivning av de jordarter och bergarter som förekommer i området, samt de geologiska processer som skapat och format dessa. Kartorna finns tillgängliga som öppna data och via vår kartvisare (se även länkar till höger).
Senast granskad 2025-02-10