Bild som visar en kustlinje sett snett ovanifrån med tydliga sandbanker och växtlighet i bildens vänstra sida och vatten till höger.

Foto: Otto Pile

24 april 2025

SGU släpper ny jordartsdata

Nu finns uppdaterade och förbättrade jordartsdata för flera delar av Sverige från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Jordartsinformationen är tillgänglig via kartvisare och går att ladda ned som öppna data i lämplig skala för samhällsplanering och klimatanpassning.

SGU har ansvar för att tillgodose samhällets behov av geologisk information och förbättrar och uppdaterar löpande jordartsdata för prioriterade områden i Sverige. I den senaste uppdateringen av jordartsdata publicerar vi information över södra Skåne, södra Södermanland, södra Bohuslän, mellersta Jämtland och nära Pajala och Jokkmokk i Norrbotten samt Gränna i norra Småland. Även mindre områden i Bräcke och längs älven Ljusnan i Hälsingland samt längs stränderna på Gotland har uppdaterats.

– Våra jordartsdata visar på markförhållandena och är därför mycket viktig för planeringen av ett hållbart samhälle. Informationen kan användas av kommuner, myndigheter och konsulter för att bland annat bedöma om ett område är lämpligt att bebygga, var det finns värdefulla grundvattentillgångar eller för att göra klimatanpassningsåtgärder, säger Henrik Mikko, statsgeolog på SGU.

Områdena runt några riksintressen för värdefulla ämnen och mineral i Pajala, Jokkmokk och Gränna har huvudsakligen uppdaterats för att ha ett bra planeringsunderlag för de stora infrastruktursatsningar som gruvbrytningen i Pajala och eventuella kommande gruvor i Jokkmokk och Gränna kan innebära. Även skyddet av grundvatten i dessa områden är beroende av uppdaterad jordartsinformation.

Skåne, Södermanland och Göteborgsregionen tillhör några av landets mest expansiva områden för bostads- och infrastrukturbyggande. Behovet av jordartsdata är därför stort och SGU jobbar med att förse dessa regioner med modern och heltäckande jordartsgeologisk information.

I Södermanland har även karteringen av sand- och grusavlagringar förbättrats västenligt i den uppdaterade kartan, både med avseende på precision och jordart. Sand- och grusavlagringar är centrala för samhällsplaneringen eftersom de är värdefulla både för materialförsörjning och grundvattenmagasinering.

I mellersta Jämtland har ett område från Häggenås till gränsen mot Västernorrland kartlagts. Områdena i mellersta Jämtland har haft behov av moderna jordartsdata på grund av stora infrastruktursatsningar, till exempel vindkraftsparker och kraftledningsdragningar.

Klimatförändringen förväntas även leda till en ökad risk för skred och erosion i finkorniga jordar. Områdena längs de stora norrländska älvarna är särskilt sårbara, till exempel längs Ljusnan. Även i Bohuslän finns geologiska förutsättningar för skred och erosion, ett exempel i närtid är skredet i Stenungssund hösten 2023.

På Gotland har uppdatering av jordartskartan genomförts parallellt med en pågående kartering av stranderosion som SGU genomför längs kusten i södra Sverige. Jordartskartan är därför uppdaterad inom ett cirka 500 meter brett stråk längs med Gotlands västra och norra kust.

Den nya jordartsinformationen finns tillgänglig i SGU:s kartvisare, WMS-tjänst och för nedladdning.

Här kan du läsa mer om jordartsdata och tillgängliga format

Senast granskad 2025-04-24