2025
-
Nu startar Mineraljakten – tävla om 150 000
I dag, den 10 april, går startskottet för 2025 års upplaga av Mineraljakten. Bakom tävlingen, där du kan vara med och tävla om 150 000 kronor, står Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att engagera allmänheten till att lära sig mer om Sveriges geologi och de metaller vi tar för givet i vår vardag.
10 april 2025
-
Stora ökningar på flera metaller i mars – rekord för guld
Sveriges geologiska undersökning (SGU) såg i mars hur oron för hotet om handelstullar från USA fortsatte att påverka flera metallpriser. Guldpriset slog nya rekord och silverpriset följde med uppåt. Även priset på koppar ökade kraftigt.
7 april 2025
-
SGU borrar i Skåne i jakten på platser för att lagra koldioxid
Nu provborrar Sveriges geologiska undersökning (SGU) berggrunden i Skåre i Skåne och till sommaren börjar de maringeologiska undersökningarna. Det är några av årets fältarbeten inom det regeringsuppdrag som syftar till att identifiera lämpliga platser att lagra koldioxid i Sverige.
4 april 2025
-
SGU ger medel till forskning om mineralresurser i Sverige
SGU tog i slutet av 2024 emot tretton ansökningar om bidrag till geologisk forskning. Beslutet om tilldelning är nu taget och SGU:s medel går till fyra sedan tidigare beviljade projekt samt fem nya forskningsprojekt med inriktning mot berggrundsgeologisk forskning om mineralresurser i Sverige.
2 april 2025
-
Dålig vinter för grundvattnet
Under den gångna vintern har grundvattnet inte fyllts på lika bra som det brukar göra i södra Sverige. I norra Sverige har påfyllningen hittills i år varit större än vanligt, men det beror på en tidig snösmältning. Nu tyder mycket på att vi kan få grundvattennivåer mycket under de normala för årstiden i början av sommaren.
1 april 2025
-
Riksintresse för olivin detaljavgränsas
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har tagit fram en detaljavgränsning för olivinfyndigheten Kittelfjäll i Vilhelmina kommun. Fyndigheten pekades ut som riksintresse 1996, men får först nu fullt skydd för att säkra framtida behov av det viktiga industrimineralet.
1 april 2025
-
SGU föreslår ansvar inom värdekedjan för kritiska råmaterial
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på metoder och ansvarsfördelning för att genomföra EU-förordningen om kritiska råmaterial. SGU, Tillväxtverket, Naturvårdsverket och Kommerskollegium föreslås få viktiga roller i arbetet med att bevaka, identifiera och rapportera projekt och centrala marknadsaktörer i värdekedjan.
27 mars 2025
-
SGU välkomnar svenska strategiska projekt på mineralområdet
I dag, den 25 mars, har EU-kommissionen tillkännagivit vilka de utser som strategiska projekt inom förordningen om kritiska råmaterial. Bland de utvalda projekten finns fem svenska projekt som syftar till att öka Sveriges försörjningstrygghet och skapa stabila värdekedjor för kritiska metaller och mineral. Sveriges geologiska undersökning (SGU) välkomnar beslutet.
25 mars 2025
-
Historiskt gruvområde blir riksintresse
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har pekat ut fyndigheterna i området vid Stollbergsfältet nordost om Ludvika i Dalarna som ett riksintresse. Det är framför allt bly, zink och silver som utgör metallerna i fyndigheterna, där även guld, koppar, mangan och järn förekommer.
25 mars 2025
-
SGU:s 3D-visare stängs ner
SGU:s tjänst 3D-visaren har stängts ner. Anledningen är att vi successivt avvecklar tjänster och utvecklar nya och bättre tjänster.
19 mars 2025
-
SGU vill att uranförbudet upphävs
Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
18 mars 2025
-
SGU ska förenkla reglerna för företag
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har identifierat flera regelförenklingar som skulle gynna företag inom myndighetens verksamhetsområden. Utredningen har skett på uppdrag av regeringen och presenterades i en rapport under fredagen.
14 mars 2025
-
Värdefull information om grundvattenmagasin
Den information som Sveriges geologiska undersökning (SGU) tar fram om grundvattnet är en förutsättning för att kunna planera och skydda Sveriges grundvattentillgångar. I en enkät som SGU nyligen har gjort om hur de så kallade grundvattenmagasinsbeskrivningarna används, får SGU:s information högt betyg av användarna.
11 mars 2025
-
Hot om handelskrig påverkade metallpriser
Osäkerheten i världen har fortsatt att prägla priserna på många metaller under februari månad. Med hot om handelskrig och andra beslut har USA:s president påverkat priset på flera basmetaller och även koppar.
11 mars 2025
-
Norden samarbetar kring rapport om tillgång på kritiska råvaror
Sveriges geologiska undersökning (SGU) deltar i arbetet med en ny rapport om tillgången på kritiska råvaror i Norden som ska publiceras under 2025. Rapporten utgör ett svar på den diskussion som förs på global nivå om EU-ländernas olika initiativ kring mineralpolitik och försörjningen av kritiska metaller och mineral.
10 mars 2025
-
SGU har lämnat sitt budgetunderlag till regeringen
Sveriges geologiska undersökning har denna vecka överlämnat myndighetens budgetunderlag för 2026–2028 till regeringen. Budgetunderlaget innehåller förslag till finansiering av SGU:s och Bergsstatens verksamhet de kommande åren.
7 mars 2025
-
SGU tog emot statssekreterare Sara Modig och Sveriges ambassadör i Kanada på PDAC
Den stora gruv- och prospekteringsmässan PDAC Convention har precis avslutats i Toronto, Kanada. Sveriges geologiska undersökning (SGU) deltog på mässan och fick under tisdagen besök både av Sara Modig, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch, liksom av Sveriges ambassad i Kanada.
6 mars 2025
-
Koldioxidlagring i Sverige – möjligheter och hinder
På uppdrag av regeringen undersöker Sveriges geologiska undersökning (SGU) möjligheterna för geologisk lagring av koldioxid. Det är ett led i Sveriges klimat- och miljöarbete. Enligt SGU:s preliminära resultat finns det potential att lagra koldioxid under havsbottnen i södra Sverige. Men myndigheten pekar också på utmaningarna.
28 februari 2025
-
SGU representerar Sverige på internationell mässa med råvarufokus
Den 2–5 mars arrangeras PDAC Convention, världens största evenemang för gruv- och prospekteringssektorn, i Toronto, Kanada. Sveriges geologiska undersökning (SGU) finns på plats i för att berätta om förutsättningarna för prospektering och gruvverksamhet i Sverige.
27 februari 2025
-
Data från SGU:s flyggeofysiska mätningar 2024 nu klara
Data från de flygmätningar som Sveriges geologiska undersökning (SGU) genomförde under sommaren 2024 är nu tillgängliga och kan beställas. Mätningarna utfördes inom Västernorrlands och Norrbottens län.
17 februari 2025
-
SGU genomför pilotprojekt för att ta hand om förorenad jord
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har beviljats bidrag från Naturvårdsverket för genomförande av ett nytt pilotprojekt. Syftet är att testa ett mer hållbart alternativ för omhändertagande av olika högförorenade jordmassor som ofta uppstår i samband med myndighetens saneringsarbete.
14 februari 2025
-
Ny geologisk information rustar för en hållbar mark- och resursanvändning
Geologisk information om jord, berg och grundvatten är central för samhällsplaneringen. Nu släpper Sveriges geologiska undersökning (SGU) nya öppna data för Nyköpingsområdet. Informationen syftar bland annat till att bidra i klimatarbetet och därigenom skapa största möjliga samhällsnytta.
10 februari 2025
-
Hot om tullar skapade osäkerhet på metallmarknaden
Under årets första månad har priserna på flera metaller i hög grad påverkats både av en ökad efterfrågan i Kina och av hot om tullar i USA. Sveriges geologiska undersöknings (SGU) analys av metallmarknaden visar att det råder fortsatt osäkerhet på marknaden i samband med presidentskiftet i USA vilket har påverkat priserna.
7 februari 2025
-
Ny generaldirektör för SGU på plats
Nu tillträder Anette Madsen tjänsten som ny generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning (SGU). Som statsvetare, med en examen i offentlig rätt, och en gedigen erfarenhet inom staten hälsas hon varmt välkommen av myndighetens ledningsgrupp och medarbetare.
3 februari 2025
-
Ökad risk för grundvattenbrist i framtiden – kustkommuner kan drabbas hårdast
Grundvattentillgången kan försämras betydligt i framtida klimat, speciellt sommartid i områden som i dag är starkt beroende av grundvatten. Det visar Sveriges geologiska undersökning (SGU) i en ny utredning.
30 januari 2025
-
Här är faktorerna som påverkade metallpriserna 2024
En fortsatt orolig omvärld innebar att priserna ökade kraftigt på både guld och silver, eftersom de då brukar ses som säkrare investeringar. De två ädelmetallerna var inte ensamma om att bli dyrare under fjolåret, men mycket blev också billigare. Sveriges geologiska undersökning (SGU) har analyserat trenderna och förklaringarna bakom metallpriserna 2024.
23 januari 2025
-
Två av tre svenskar vill stärka gruvnäringen
Majoriteten av Sveriges invånare 18–79 år vill att svensk gruvnäring ska få rätt förutsättningar så att tillgången på samhällsviktiga metaller säkras. Tre av fyra, 74 procent, anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Det visar en undersökning från Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Novus.
22 januari 2025
-
Nya fynd av kritiska råvaror funna i samband med SGU:s kartering i nordöstra Småland
SGU bedriver sedan 2023 ett karteringsprojekt i nordöstra Småland och sydöstra Östergötland. Analyser från kartläggningarna bekräftar tidigare kända, och i några fall påvisar helt nya, förekomster av bland annat sällsynta jordartsmetaller, koppar, fosfat och uran. Den insamlade informationen tillgängliggörs löpande genom SGU:s olika produkter för berggrundsdata.
9 januari 2025
-
SGU:s nya upphandling öppnar marknaden – större tillgång till geologisk kompetens
Sveriges geologiska undersökning (SGU) går ifrån ramavtalet och lanserar ett helt nytt dynamiskt inköpssystem (DIS) för geologisk kompetens. En förändring som både ska öka tillgången till den efterfrågade kompetensen, samtidigt som det öppnar upp marknaden under hela upphandlingsperioden.
8 januari 2025