
Utsnitt ur geologisk 3D-modell för Malmö. Bild: SGU
Malmös geologi i 3D – se 170 meter djupt ned i marken
Nya infrastrukturprojekt skapar behov av bättre kunskap om marken under våra tätorter. Nästa 3D-modell från Sveriges geologiska undersökning (SGU) ger en ny bild av jordlagren och berggrunden under Malmö.
Berggrunden under Malmö har en dramatisk historia med spår av stora förkastningar. När alperna bildades för över 70 miljoner år sedan inträffade en av de största förkastningarna i området och gjorde att berggrunden höjde sig mellan en och två kilometer.
Med hjälp av SGU:s 3D-modell av området får vi en bättre geologisk förståelse för de olika jord- och bergarternas fördelning över området och variation på djupet. 3D-moddellerna för tätorter hjälper också till att möta samhällets behov av mer detaljerat geologiskt underlag för infrastrukturprojekt och undermarksplanering.
– 3D-modellen över Malmö med omnejd visar en tolkad bild av jordlagren och berggrunden ned till cirka 170 meters djup, säger Philip Curtis, statsgeolog på SGU.
Informationen vänder sig framför allt till dem som arbetar med frågor som rör byggande och infrastruktur. Men den är också användbar för dem som är allmänt intresserade av områdets geologi och de processer som skapat det vi kan se i dag.
– Jordlagren varierar från några meters djup i centrala Malmö till upp till 100 meter i Alnarpsdalen. Det är framför allt morän och moränlera som avsatts i samband med att den senaste inlandsisen bredde ut sig och smälte av. De mest varierade lagerföljderna finns i Alnarpsdalen och de består framför allt av mäktiga sand- och gruslager som i dag utgör viktiga grundvattenmagasin, säger Philip Curtis.
Den förkastning i området som i dag syns tydligast är Vellingeförkastningen, som var mest aktiv under den geologiska perioden trias (för 252 till 201 miljoner år sedan).
Den externa informationen till modellen har främst hämtats från Trafikverkets geotekniska databas, Trafikverkets arkivcenter, Citytunnelprojektet, Malmö GeoAtlas och Statens geotekniska institut. Den externa informationen har kombinerats med SGU:s information.
Modellens komplexitet kan effektivt kommuniceras till både yrkesverksamma och allmänheten, tack vare det Polska Geologiska Institutet, som har publicerat den i sin Geo3D-webbvisare.
Läs mer om SGU:s arbete med tätortsgeologi och våra 3D-kartvisare
Senast granskad 2024-10-17