För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner
Bild på en smaragd. Smaragder är av mineralet beryll.

Bild på en smaragd. Smaragder är av mineralet beryll.

Foto: Rob Lavinsky, iRocks.com (CC-BY-SA 3.0).

11 juli 2016

Beryllium i allt från raketmotorer till ädelstenar

Beryllium ger extraordinära egenskaper till högpresterande legeringar som vi behöver i vårt moderna samhälle. Det är dock väldigt sällsynt. Beryllium är det senaste tillskottet i SGUs informationsserie om kritiska material.

Med en genomsnittlig halt av under tre ppm (0,0003 procent) i jordskorpan så är beryllium väldigt sällsynt. Det används främst tillsammans med koppar i legeringar som uppvisar en kombination av mycket hög hållfasthet, hårdhet, korrosionsresistans, termisk och elektrisk konduktivitet samt gnisthämmande egenskaper utan att påverka ledningsförmågan. Berylliums främsta användningsområden är inom mekanik, rymdfarkoster och i flygplan. Det används även i andra områden där högpresterande material behövs. Beryllium bygger även upp mineralet beryll som har flera ädelstensvarianter, bland annat smaragd och akvamarin.

År 2011 hade USA 90 procent av världsproduktionen av beryllium, medan Kina stod för större delen av de övriga tio procenten. EU bedömer beryllium som ett kritiskt material på grund av dess höga ekonomiska värde och viktiga användningsområde. Berylliummineral finns på flera platser i Sverige, bland annat i Kolsva gruva norr om Köping. Ingen brytning sker i dagsläget.

Läs mer om:

Beryllium

Kritiska material

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn

Kontaktperson

  • Pontus Westrin

    Telefon: 018-179072018-179072
    Ort: Uppsala
    Avdelning: Mineralresurser - Mineralinformation och Gruvnäring
    Skicka e-post