De olika stegen i värdekedjan

Den reviderade värdekedjan för metall och mineral. Klicka på bilden för att få den uppförstorad.

Kartläggning och prospektering  

Kartläggning

Att kartlägga och dokumentera berggrund och mineralfyndigheter är tidskrävande. Det är i regel de geologiska undersökningarna som kartlägger, dokumenterar och tillhandahåller den offentligt ägda geologisk informationen kostnadsfritt. På så sätt minskar både miljöpåverkan och den ekonomiska risken för privata företag.

I Sverige är det SGU som kartlägger berggrunden med avseende på bildning, innehåll, kemi och strukturer. Vår mer övergripande information utgör bland annat underlag för prospektering, men också för forskning, infrastrukturarbeten med mera.

Prospektering

Prospektering utförs i Sverige av företag, och innebär att mer detaljerade undersökningar görs av ett specifikt område. I prospekteringen ingår också olika aktiviteter som bidrar till att bedöma om den aktuella förekomsten är brytvärd ur ett ekonomiskt perspektiv. Prospekteringen baseras på den mer övergripande kartläggning av berggrunden. För att prospektera behövs undersökningstillstånd från Bergsstaten.

Restmaterial från brytning och bearbetning är en resurs

Både brytning och bearbetningen genererar stora mängder restmaterial, där delar av materialet kan återanvändas som råvaror i den fortsatta produktionen.

En ökad återanvändningen av detta restavfall innebär bland annat ett minskat behov av deponier och minskad miljöpåverkan.

Gruvbrytning, bearbetning och raffinering

Gruvbrytning

Vid gruvbrytning utvinns mineral och metaller från berggrunden. Gruvbrytning omfattar också detaljerad prospektering efter ytterligare malmkroppar i närområden till gruvan, analys av hur ekonomiskt hållbar brytningen är, dvs. kan brytning ske med vinst, hur de aktuella metallerna och mineralen ska utvinnas och hur marken slutligen ska återställas efter att gruvan har stängts.

Bearbetning

Den brutna malmen krossas, mals och behandlas på olika sätt så att de mineral och metaller som man vill utvinna separeras från det övriga materialet.

Raffinering

De utvunna metallerna och mineralerna behandlas ytterligare för att bli så rena som möjligt, så att de kan användas som råvaror inom industrin.

Råmaterial, design och produktion

Råmaterial

Efter att materialet har raffinerats blir det råmaterial som används inom industrin för tillverkning och produktion.

Design

Designfasen är avgörande för cirkulariteten i de kommande stegen av värdekedjan. Cirkulär design innebär att produkter utformas för att kunna användas länge, kunna repareras och återvinnas.

Produktion

Produktionsfasen innebär att produkter med metaller och mineral som nyckelkomponenter tillverkas i olika typer industriella processer.

Användning / återanvändning, insamling och sortering

Användning / återanvändning

De tillverkade produkterna används av konsumenter eller inom industrin. Produkternas livscykel kan förlängas genom reparation och återanvändning.

Insamling

Uttjänta produkter och avfallsmaterial som innehåller metall och mineraler samlas in antingen för att återvinnas eller för deponeras som avfall.

Sortering

Det insamlade materialet separeras utifrån typ, kvalitet och potential för återvinning av värdefulla metaller och mineral.

Restmaterial – att minska avfallet och öka värdet

Restmaterial skapas i alla faser av värdekedjan. Gruvbrytning och bearbetning genererar de största mängderna av restmaterial.

Att återanvända restmaterial:

  • minskar behovet av deponier och primär utvinning nya metaller och mineral
  • minimerar miljöpåverkan
  • är både resurseffektivt och ekonomiskt fördelaktigt.

Genom att designa för cirkularitet används materialet i värdekedjan mer effektivt och därmed minskar också minskar mängden restmaterial. Exempel på återvinning av restmaterial från brytning och bearbetning:

  • byggmaterial
  • infrastruktur
  • återfyllnad av utbrutna gruvor.

Senast granskad 2024-07-10

Insamlad geologisk information är en resurs för framtiden

Det är mycket svårt att hitta brytvärda fyndigheter. Det är endast ett litet antal av de undersökta fyndigheterna som blir gruvor, i runda tal brukar man räkna med att ett (1) av 1 000 undersökningstillstånd leder till brytning.

 Den insamlade geologiska informationen sparas hos de geologiska undersökningarna.  Behovet av olika metall och mineral varierar över tid, liksom vad som ur ett ekonomiskt perspektiv bedöms vara brytvärt. Dessutom ökar kunskapen stadigt om de geologiska processer som genererar förekomster av metall och mineral, vilket innebär att helt nya områden kan bli intressanta för undersökningar i framtiden. Därför är all den data vi samlar in idag värdefull för framtida behov.

 Cirkularitet

Att tidigt i värdekedjan tänka på hur material kan cirkuleras är viktigt.  Det är mer tidskrävande och kostar mer att redan vid brytnings- och bearbetningsfaserna hålla en sådan precision att de olika fraktionerna hålls separerade, men det lönar sig i regel och underlättar ett effektivt nyttjande och möjlighet till cirkularitet i de senare faserna av värdekedjan:

  • Det underlättar användningen av restmaterialet. Andelen restmaterial från brytnings- och bearbetningsfasen är hög och alla åtgärder som leder till enklare återanvändning är fördelaktiga.
  • Det minskar mängden restmaterial och mängden onödigt material som går till raffinering. Kostnads- och energieffektiviteten ökar när det är mindre material att bearbeta eller hantera som restmaterial.