För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner

Apatitkristaller kan vara mycket vackra och används ibland i smycken.

Foto: Pixabay

Fosfatmineral

Från fosfatmineral får vi ut fosfor, ett livsviktigt ämne för både växter och djur. Matproduktionens beroende av fosfor har fått EU att bedöma fosfatmineral som ett kritiskt material.

Fosfatmineral är den viktigaste källan till fosfor. Nästan all fosfor vi utvinner används i växt- och djurnäring, där den är en nyckelingrediens. Fosfor behövs för knoppsättningen och för att binda solenergi hos växter. Fosfor bygger även upp ben och muskler hos människor och djur. Andra användningsområden är inom metallurgi, pyroteknik, rengöringsmedel, medicin och i tändstickor.

Apatit,den vanligaste fosfatmineralgruppen, förekommer i många färger: grön, blågrön, brun, gul och violett. Den kan också vara färglös. Apatit kan bilda mycket vackra kristaller och används ibland som ädelsten i till exempel smycken.

Visste du att det är just apatit som bygger upp våra ben och vår tandemalj?

Fyndigheter och produktion

De absolut största fyndigheterna, 75 procent av världens totala reserver, av fosfatmineral finns i Marocko. Andra länder med stora fyndigheter är Kina, Algeriet och Syrien. Majoriteten av fyndigheterna finns i sedimentära avlagringar. Apatit kan även förekomma i vulkaniska bergarter, men då oftast i lägre halter.

Trots sina stora fyndigheter så ligger Marocko endast på plats tre med 15 procent av världsproduktionen av fosfatmineral, räknat år 2010. Kina ligger först med 38 procent av totala världsproduktionen, medan USA ligger tvåa med 17 procent. EU importerar omkring fyra miljoner ton fosforråvaror varje år, framförallt från Marocko.

I Sverige bryts järn i så kallade apatitjärnmalmer i Malmberget, Gruvberget, Kiirunavaara och Leveäniemi. Dessa malmer innehåller ungefär 5-10 procent apatit som tas inte till vara i dagsläget. Däremot undersöks potentialen att hämta fosfor direkt från gruvavfall.

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn