Konfliktmineral
Guld, tantal, tenn och volfram är mineral som ofta används för att tillverka modern teknik. Dessa har definierats som konfliktmineral av EU eftersom en del av utvinningen sker i konfliktdrabbade områden eller under svåra arbetsförhållanden.
De mineral som omfattas av EUs konfliktmineralförordning är tenn, volfram (tungsten), tantal och guld (3TG). De används i modern elektronik som till exempel mobiltelefoner och datorer. Dessa mineral utvinns till viss del i konfliktdrabbade områden. Ett problem med detta har varit att pengar från utvinningen används av lokala krigsherrar och grupperingar för att finansiera väpnade konflikter. Det förekommer också att utvinningen av dessa mineral sker under fruktansvärda förhållanden för människor i områdena med tvångsarbete, tvångsförflyttningar och andra brott mot mänskliga rättigheter.
EU har beslutat om att införa en ny lagstiftning för att främja ansvarsfulla inköp av mineral hos importörer, kallad EU:s konfliktmineralförordning (the Conflict Minerals Regulation). Lagstiftningen syftar till att importörer av 3TG-mineral ska ha en ansvarsfull anskaffning av dessa samt till att öka spårbarheten i leverantörsledet. Förordningen bygger till stor del på OECD:s riktlinjer om tillbörlig aktsamhet i leverantörskedjan. Tanken är att bryta länken mellan konflikter och illegal brytning av mineral samt att sätta stopp för missförhållanden och brott mot mänskliga rättigheter.
Fysiska eller juridiska personer som importerar tenn, volfram, tantal och guld och som överstiger vissa tröskelvärden ska följa de regler som anges i förordningen. Förordningen trädde i kraft den 17 maj 2017 och började tillämpas på import av dessa mineral den 1 januari 2021.
EU-kommissionen presenterade en första översyn av förordningen i september 2024.
SGU:s roll
Regeringen har utsett SGU som behörig myndighet i enlighet med förordningen. En del av SGU:s uppdrag kommer att vara att bedriva kontroller i efterhand av de företag som importerar de mineral som omfattas av förordningen. De första kontrollerna började genomföras 2022. SGU ska årligen rapportera till Utrikesdepartementet.
Frågor och svar
Tantal, tenn, volfram och guld. De s.k. 3TG (tantalum, tin, tungsten and gold).
För att främja ansvarsfulla inköp hos importörer inom EU av tenn, tantal, volfram och guld. Förordningen har tillkommit för att bryta länken mellan konflikter och illegal brytning av mineral, samt att sätta stopp för missförhållanden vid utnyttjande av lokalbefolkning och brott mot mänskliga rättigheter.
De företag (unionsimportörer) som importerar mineral, koncentrat m.m. för fastställda handelskoder (enligt bilaga 1 i förordningen) över vissa tröskelvärden.
Det kan variera från år till år men under åren 2018–2023 var det mellan 10–15.
Nej.
EU-kommissionen kommer behandla ansökningar från olika aktörer som vill få deras rapporteringssystem erkänt av kommissionen enl. artikel 9 i förordningen. En unionsimportör kan då ansluta sig till ett sådant system.
Konfliktdrabbade områden och högriskområden kännetecknas av förekomst av väpnad konflikt, utbrett våld och andra risker för att människor skadas. Väpnade konflikter kan förekomma i olika former, till exempel konflikter av internationell eller icke-internationell karaktär som omfattar två eller flera stater, eller kan utgöras av befrielsekrig, uppror, inbördeskrig osv. Högriskområden kan omfatta områden med politisk...
Nej.
Alla tröskelvärden har fastställts till en nivå som säkerställer att den allra största delen, men minst 95 procent, av de totala importerade volymerna till unionen av varje mineral och metall enligt KN-numret är föremål för unionsimportörernas skyldighet enligt EU:s konfliktmineralförordning.
OECD:s vägledning bygger på ett ramverk med fem steg för riskbaserad tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för mineral: 1. Inrätta starka förvaltningssystem i företagen 2. Kartlägga och bedöma risker i leveranskedjan 3. Utforma och genomföra en strategi för att hantera identifierade risker 4. Utföra oberoende extern granskning av åtgärder för tillbörlig aktsamhet vid punkter som fastställts i leveranskedjan 5....
Nej, men med kontroller kan man minska risken att konfliktmineral importeras från konfliktdrabbade områden.
EU:s förordning bygger i stort på den lagstiftning om konfliktmineral som togs fram i USA år 2010, Dodd-Frank Act, Section 1502. Den amerikanska lagstiftningen omfattade just tantal, tenn, volfram och guld.
SGU kommer utföra kontroller i efterhand av de företag som omfattas i Sverige. Om ett företag inte uppfyller kraven så utfärdar SGU meddelanden om korrigerande åtgärder. I svensk lagstiftning finns idag ingen möjlighet för SGU att utdela böter/viten.
Det är upp till EU att bestämma. I förordningen står att en översyn av förordningen ska göras senast 1 januari 2023 och sedan vart tredje år.
Regeringen har ansett att SGU har kompetens och kunskap om metaller och mineral samt tillsyn som behövs för att utföra de uppgifter som den nationella behöriga myndigheten ska göra.
Senast granskad 2024-10-04