GEARS - Geologiskt arv i inre Skandinavien
I ett svensk-norskt samarbete genomfördes 2017-2020 ett projekt om geologiska naturvärden som berör gränsområdet Hedmarks fylke i Norge och Dalarna i Sverige.
I ett svensk-norskt samarbete genomfördes 2017-2020 ett projekt om geologiska naturvärden som berör gränsområdet Hedmarks fylke i Norge och Dalarna i Sverige.
Projektet ”Kustmynnande vattendrag i Bottenviken – Metodutveckling och ekologisk restaurering – ett gränsöverskridande Svenskt-Finskt samarbetsprojekt” finansierades inom EU-programmet Nord och avslutades 2018. SGU:s arbete med projektet utfördes i samarbete med Länsstyrelsen i Norrbotten och Finlands geologiska undersökning (GTK).
Det SGU-styrda projektet MinLand är nu avslutat. Projektet har strävat efter att skapa bättre förutsättningar för en bra balans i frågor som rör markanvändning för att utvinna metall och mineral på ett långsiktigt hållbart sätt.
SGU är svensk representant i PanAfGeo, ett internationellt samarbete mellan tolv geologiska myndigheter i Europa och deras motsvarigheter i afrikanska länder. Syftet med PanAfGeo är att överföra kunskap inom mineralnäringen till de afrikanska länderna. Det övergripande målet är att bidra till en bättre styrning och mer hållbar hantering av Afrikas mineralresurser.
Kritiska råvaror finns i en mångfald av produkter, från mobiltelefoner till snabbtåg, men tillgången är hotad då produktionen inom EU är låg eller obefintlig. EU-projektet SCRREEN syftar till att minska EU:s importberoende av kritiska råvaror.
Syftet med projektet SEAmBoth (Seamless Mapping and Management of the Bothnian Bay) är att skapa förutsättningar för en kostnadseffektiv planering och ändamålsenlig förvaltning av havsområdet i Bottenviken, samt att ta fram riktlinjer för fortsatt kartläggning av hela Bottenviken. Grunddata om havsbotten ska samlas in med olika metoder och bearbetas till användbara och målgruppsanpassade kartor för både medborgare och myndigheter.
Projektet ”Vatten och människan i Landskapet (VIMLA)” finansierades inom EU-programmet Interreg Botnia-Atlantica och avslutades 2018. SGU:s arbete med projektet utfördes i samarbete med Länsstyrelsen i Västerbotten, skogsstyrelsen och Finlands geologiska undersökning (GTK).