För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner

Leif Bildström, SGU.

14 juni 2018

SGU utökar och utvecklar i Malå

SGU bygger ut det nationella borrkärnearkivet i Malå med 4000 kvadratmeter, samt förlänger det befintliga hyresavtalet med tio år.

SGUs nationella borrkärnearkiv i Malå har en samling av mer än tre miljoner meter borrkärnor från mer än 18 000 borrhål från hela Sverige. Det är därmed det största borrkärnearkivet i Europa. I arkivet finns rum för kärnkartering och provtagning. Borrkärnearkivet är i sin nuvarande form på drygt 6 000 kvm, men kommer i efter utbyggnationen, som sker i samarbete med Malå Geoscience Förvaltning AB, att uppgå till drygt 10 000 kvm.

- Det här ger oss en bas för att fortsätta utveckla verksamheten i Malå och öka servicen till forskare och prospekteringsföretag, säger Lena Söderberg, generaldirektör på SGU.

SGU har varit närvarande i Malå i flera decennier, där mineralinformationskontorets borrkärnearkiv fyller en central funktion för prospekteringen i Sverige. Borrkärnearkivet ger en unik möjlighet att studera olika geologiska objekt utan att behöva utföra egen borrning. 

Senast granskad: 2018-06-14

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn

Kontaktperson

  • Erika Ingvald

    Telefon: 018-179350018-179350
    Ort: Uppsala
    Avdelning: Mineralresurser - Mineralinformation och Gruvnäring
    Skicka e-post