För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner

SGU

8 december 2016

Ny 3D-modell av Uppsalaåsen säkrar vattenförsörjningen

En ny tredimensionell modell av jordlagren i Uppsalaåsen gör att Uppsalas vattenförsörjning blir lättare att planera och säkra i framtiden. Modellen har tagits fram av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i samarbete med Uppsala Vatten.

Den tredimensionella modellen ger en bättre överblick av de geologiska förutsättningarna på djupet, vilket ger en ökad förståelse för hur geologin har bildats och ser ut.

– Det som syns på markytan av åsen är bara en liten del. Modellen gör det lättare att se Uppsalaåsens verkliga utsträckning, med åsmaterialet som breder ut sig långt under leran på slätten, berättar Eva Jirner, statsgeolog på SGU.

3d-modellen synliggör också grundvattenmagasinen och gör också att det blir lättare att förstå hur eventuella föroreningar sprider sig. På så sätt bidrar modellen till att säkra Uppsalas vattenförsörjning.

Modellen har tagits fram som ett led i SGUs utvecklingsarbete avseende 3D-modellering och Uppsala Vattens projekt ”Funktionsanalys Uppsalaåsen” som rör kommunens framtida vattenförsörjning.

Läs mer om SGUs arbete med grundvattenresurser

Länk till SGU-rapport om 3D-modell av Uppsalaåsen

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn

Kontaktperson

  • Eva Wendelin

    Telefon: 018-179205018-179205
    Ort: Uppsala
    Avdelning: Mark och grundvatten - Hållbar vattenförsörjning
    Skicka e-post