Närmare åttio deltagare i 21 lag tävlade under ett dygn med målet att skapa en innovativ tjänst eller produkt som kan komma allmänheten till del. Hack for Sweden har skapats för att inspirera studenter, datajournalister och utvecklare att skapa nya, innovativa produkter och tjänster med hjälp av myndigheternas öppna eller fria data. SGU var en av de tretton myndigheter som ställde sådana data till förfogande.

Fyra personer som deltagit i en tävling.Foto: Ann-Katrin Hallin, SLU.

Den vinnande appen är framtagen av lag Ge0hack3rs som består av Heiti Ernits (SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), Per-Olov Jernberg (Spotify), Mats Törnberg (CMS AB) och Marcus Kempe (SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut).

De kommer nu att få möjlighet att delta på en konferens för mobila applikationer i Berlin samt presentera sitt bidrag på Kartdagarna.

Tävlingsbidraget kallas Risk Simulation and Notification System (RSNS) och bygger på data från Sveriges lantbruksuniversitet (skog), Sveriges geologiska undersökning (jordlager och brunnar), krisdata (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), Naturvårdsverket (vattenskyddsområden), prognos för nederbörd (SMHI) och Google Maps.

Vinnarna i alla kategorier

Hack for Sweden Award

Lag Ge0hack3rs med en tjänst som på ett nyskapande sätt visualiserar och simulerar konsekvenserna av giftiga utsläpp. Det går att prova deras riskapp live: http://risksim.herokuapp.com/

Bästa visualisering

Lag DROP TABLE med appen "Kvartersregeringen" som visar hur en regering hade sett ut utifrån valresultatet i ditt valdistrikt.

Bästa affärsnytta

Lag SenseFarm vars bidrag gör det enkelt att kombinera sensordata med myndighetsdata.

Bästa nytta för allmänheten

Lag Tummen upp med appen "Art app" en digital lupp som förvandlar användaren till en modern Carl von Linné. Appen är utvecklad mot Artportalens API.

Bästa krisapp

Laget We Work Pro Bono, med appen "Hitta skyddsrum" som visar närmaste skyddsrum och akutintag.

Juryns specialpris

Lag Skärgårdshackarna med tävlingens yngste deltagare, och en app som visar naturhamnar.
 
Filmer från söndagens presentationer finns på Hack for Swedens Youtube-kanal där man snabbt kan få en överblick av alla lag:

Hack for Sweden på YouTube